Zen

Hun versie van de titelsong van de Hippie musical Hair is de enige echte beat nummer1 hit van Hollandse bodem gebleven .

Rudi Carell had de musical "Hair" in Amerika gezien en zag er wel wat in. Hij legde contact met Ton van Dijk werkzaam bij Artone en manager van Zen. Artone had de rechten van de musical. In Carell zijn 'sjoo' werd het nummer door Zen uitgevoerd en vervolgens op de plaat gezet.

Zen is de enige band die in de hippie trend mee ging zonder vervelend te worden. Hun eerste 2 singles You better start runing away from me en Donít try reincarnation bereikten de hitparade niet.

Om Donít try reincarnation te promoten organiseerde de band, 2 jaar nadat de groep 'Het' hetzelfde had gedaan, een publiciteitsstunt op de Dam. Daar werd midden op de dag een grote kist door een transportbedrijf neergezet. Uit de kist kwamen bommetjes en zevenklappers. Er bleken ook pakketjes met het bewuste singeltje in verstopt. Het geheel verplaatste zich vervolgens naar de rijweg. Uiteraard kwam niet kort daarna de sterke arm om deze happening in de kiem te smoren. Drie bandleden werden meegevoerd naar het bureau.

De vierde single Hair/Aqaurius werd met hulp van Veronica, die het plaatje veel draaide, een doorslaand succes. Op de plaat zong een tweede zanger mee John Brands afkomstig uit de Amersfoortse Elements. Die groep speelde in dezelfde stijl als Zen. Beide zangers hebben een mooi stemgeluid en dat bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van die platen.

In '69 kwam hun eerste LP Zen/Hair uit, die weinig nieuw materiaal bevatte. Hans van Hemert en Jan Audier waren verantwoordelijk voor het geluid. Op de achterflap van de hoes staat een korte bio en reclame voor de firma Drost op de Prinsengracht die zo vriendelijk was de etalagepoppen, die op de hoesfoto  staan, gratis ter beschikking te stellen. De LP is de laatste plaat die van ze verscheen in de jaren zestig. De groep zou in steeds wijzigende vorm nog een tijdje doorgaan, zonder veel opzien te baren.