Utrecht

Deze middelgrote stad doet op muziekgebied altijd redelijk mee. Het heeft een groot aantal goede bandjes en belangrijke poptempels. Uniek aan Utrecht zijn de vele kelders in de kademuren van de grachten. Die konden in het midden van de jaren zestig goed dienen als beatkelders.

Belangrijke podia waren Persopolis en La Grotta aan de Oude gracht. In '65 werd in het Casino elke vrijdagavond een beatsociëteit georganiseerd. Daar zouden topbands als de Golden Earrings spelen. In maart '66 opende de belangrijke club Art 66 zijn deuren.

In september '66 werd in de Domstad een grote beatmarathon georganiseerd. De 'Non Stop Beat-In' trok ongeveer 7000 beatliefhebbers naar de Bernhardhal. Daar traden naast zeven Nederlandse groepenThe Moody Blues op.

Les Baroques in club Art '66

Utrecht had in de jaren zeventig waarschijnlijk de grootse revival Modscene in Nederland. In de sixties waren de Mods ook sterk vertegenwoordigd. Net als elders in het land werden er daar met vetkuiven ware veldslagen geleverd. Het Herderplein in Oog en Al was wat dat betreft een beruchte strijdplaats.

In '67 werd door heel het land de roep om grotere beatcentra sterker. Het zou nog een jaar duren voordat deze er echt kwamen. Ondertussen werden er her en der concerten georganiseerd. Op 27 mei '67 werd de eerste Love-in in de Kloosterhof gehouden. .

Eind '67 en '68 vroegen de twee Flights to Lowlands veel aandacht van het popminnende publiek. Tussen de Flights door werden er verscheidene middelgrote popevenementen georganiseerd. Zo werd op 29 maart '68 A Colourful Dream in de grote zaal van Tivoli gehouden. Daar traden onder begeleiding van een prikkelende lichtshow Zen, Cuby & the Blizzards, Dragonfly en Truce op. Cafe Tregter was in die tijd het middelpunt van veel popinitiatieven. Daar werden ook de eerste Utrechtse Provadya georganiseerd.

In '68 werd het voor de beatkelders steeds moeilijker, vanwege de sterk stijgen de huurprijzen, om geld met bandjes te verdienen. De keldereigenaren van clubs als La Grotta gingen over op de commerciëlere opzet van disco’s. Zo verdwenen de intieme clubs waar beginnende bandjes hun live kunsten kunnen vertonen. Deze situatie herhaalde zich in de jaren negentig. Door de opkomst van de housemuziek. Door het hele land verdwenen toen top concertzalen zoals de Sleep-inn te Amsterdam. In de plaats daarvoor zijn disco's en houseclubs gekomen.

Eind '68 opende het Kasieno in Utrecht. Het was een echt undergroundcentrum dat niet lang zou bestaan en in de laatste zomer van het decennium werd in het Wilhelminapark nog een groot openluchtfestival georganiseerd. Daar speelden behalve Schoking blue en The Motions de Bintangs en After Tea. De Utrechtse bands waren toen uit de gratie geraakt.