Luchtruim gesloten

door Van onze luchtvaartredacteur
Het luchtruim boven Nederland, België en het westen van Duitsland is sinds 18.00 uur uur gesloten. Dat is besloten in verband met de daling van de aswolk uit IJsland, die zich zuidwaarts over Europa verspreidt.
Foto: EPA

De luchtverkeersleiding acht het dan niet meer verantwoord boven Nederland te vliegen.

Schiphol ondervindt veel hinder van de aswolk. Veel vluchten richting het noorden en het westen zijn uitgevallen. Vluchten van en naar de VS zijn vertraagd omdat er moet worden omgevlogen.

Engeland

Het Britse luchtruim werd donderdagmiddag voor vliegtuigen gesloten wegens de rook boven Noord-Europa. De aswolk zakt vanuit Noord-Europa langzaam naar het zuiden. As van vulkanen kan ertoe leiden dat vliegtuigmotoren plotseling stilvallen.

De dienst stelde dat het verbod tot zeker 19.00 uur (Nederlandse tijd) duurt. De vliegvelden van de Schotse steden Aberdeen, Edinburgh en Glasgow zijn al gesloten. De Londense luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted gaan donderdag aan het begin van de middag dicht.

In Noorwegen zijn vanaf 10.00 uur alle vluchten van en naar het vliegveld van Oslo geschrapt. In Finland heeft het vliegverkeer naar Lapland te kampen met ernstige vertragingen en veel annuleringen. De belangrijke internationale luchthavens van Stockholm en Gotenburg liggen volgens de autoriteiten vooralsnog buiten de gevarenzone van de aswolk. In het noorden van Zweden is het vliegverkeer wel ontregeld. Het Deense luchtruim gaat donderdag om 18.00 uur dicht.

Mogelijk blijven ook morgen nog grote delen van het Europese luchtruim gesloten voor alle verkeer.

Weergoden

Hoe lang de problemen met de uitbarsting van de vulkaan in de IJslandse gletsjer Eyjafjallajökull gaan duren is onbekend. Een woordvoerster van de IJslandse luchtvaartautoriteiten, Hjördis Gudmundsdóttir, meende dat alleen de weergoden weten of het een paar dagen of een paar jaren gaat duren. Het vliegveld van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, heeft dankzij de windrichting overigens weinig last van de aswolken.

Schiphol heeft donderdag aan het begin van de middag de website aangepast vanwege de gevolgen voor het vliegverkeer van de aswolk. Op de aangepaste site staat dat de luchthaven verwacht dat het vliegverkeer van en naar Schiphol vanaf donderdagmiddag twee uur steeds meer hinder zal ondervinden.
Converted with the trial version of Word Cleaner
To remove this message click here to buy the full version now.