Tijdens zware onweersbuien schiet er bij een ontlading niet alleen een schicht naar beneden maar schieten er ook vreemde gekleurde flitsen de ruimte in. Deze lichtgevende gekleurde flitsen zijn verzameld onder de naam: TLE (Transient Luminous Events). Er zijn 3 belangrijke soorten bekend:
1. Red Sprites: hele korte zwakke rode flitsen. Bereiken een hoogte van ongeveer 95km.


Sprites ontstaan alleen bij zeer sterke positieve ‘cloud to ground’(CG+) ontladingen. Door de enorme hoeveelheid energie die naar het aardopppervlak word getransporteerd, ontstaat boven de ontlading eveneens een sterk elektrisch veld die een soort vonk kan veroorzaken. Deze bestaat net als een normale ontlading uit verschillende kanalen. Vanaf grote afstand lijkt het echter meer op een grote pluim.
 


2. Blue Jets: blauwe verticale straalen. Feller dan een Sprite maar komt minder hoog: tot 50km. De snelheid ligt rond de 350.000km/h.
Elves ontstaan door een bijzonder sterke elektromagnetische puls die ontstaat bij sommige ontladingen. Door de energie gaan de gassen in de ionosfeer gloeien.

3. Elves: Zich snel uitbreidende ringen tot 400km in diameter. De hoogte bedraagt ook hier ongeveer 95km. Blue Jets lijken niet speciaal te maken te hebben met ontladingen maar ze komen wel alleen voor bij zeer zware onweersbuien, supercells.