Werkstraf na belagen personeel ambulance

Door een onzer redacteuren Den Bosch, 31 jan.

De politierechter heeft een 31-jarige man uit Uden veroordeeld die vorig weekeinde twee ambulancebroeders heeft bedreigd terwijl deze zijn zwaargewonde vader hielpen. De man kreeg een werkstraf van zestig uur, conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De straf valt volgens de rechter hoger uit dan gebruikelijk is bij bedreiging als gevolg van de „maatschappelijke onrust” die is ontstaan over geweld tegen hulpverleners. De verdachte is veroordeeld na een snelrechtprocedure. De officier van justitie hoopt daarmee dat geweld tegen hulpverleners snel wordt teruggedrongen. Ze noemde het gedrag van de verdachte „volstrekt ontoelaatbaar”.

Twee ambulancebroeders hielpen de vader in de nacht van zaterdag op zondag na een slagaderlijke bloeding, die hij had opgelopen bij een vechtpartij waarbij ook de verdachte betrokken was. Tijdens de hulp riep de verdachte: „Als het maar goed komt, anders doe ik jullie iets”. Ook vanuit de groep van vijftien tot twintig omstanders zouden bedreigingen zijn geuit. De ambulancebroeders hadden de situatie bij aankomst al als „grimmig” ervaren, vertelden zij gisteren.

In de rechtszaal zei de verdachte zich niet meer te kunnen herinneren wat hij precies heeft gezegd. Hij had vijf biertjes op en net een vechtpartij achter de rug. Bovendien speelden emoties een rol, aldus de verdachte, want hij zag zijn vader vechten tegen de dood. Volgens zijn advocaat hadden de hectiek van het moment en de bijbehorende emoties meegewogen moeten worden in de strafmaat. Zijn cliënt is niet het „schoolvoorbeeld” van geweld tegen ambulancepersoneel. De rechter daarentegen beschouwde de emoties als „geen enkel excuus” om de ambulancebroeders te bedreigen.

Voor Ger Jacobs, manager ambulancedienst Brabant MiddenWest-Noord, is de uitspraak een signaal dat hulpverleners serieus worden genomen. „Een duidelijk signaal: we pikken het niet meer.”