Weer getuige VN in BraziliŽ gedood

Na afleggen verklaring(AP, BBC)
artikel | Zaterdag 11-10-2003 | Sectie: Buitenland | Pagina: 4

BRASILIA, 11 OKT., Voor de tweede keer in twee weken tijd is gisteren in BraziliŽ een getuige doodgeschoten kort na het afleggen van een verklaring voor een mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties.De commissie doet in BraziliŽ onderzoek naar vermeende martelpraktijken en moorden door doodseskaders in dienst van de Braziliaanse politie.

Gerson de Jesus Bispo is de tweede getuige die is vermoord na een gesprek met gezant Asma Jahangir van de Verenigde Naties. Twee weken geleden werd ook getuige Flavio Manoel da Silva op mysterieuze wijze gedood. De 24-jarige Manoel had enkele dagen voor zijn dood een belastende verklaring afgelegd aan Jahangir over de doodseskaders.

De Braziliaanse president Lula da Silva beloofde eergisteren nog dat hij getuigen voor de commissie zou beschermen. ,,Dit is een duidelijke uitdaging om te demonstreren dat, ondanks de belofte van de president mensen te beschermen, zij [de doodseskaders, red.] onaantastbaar zijn'', aldus Nilmario Miranda, een Braziliaanse mensenrechtenactivist. Tientallen getuigen worden nu extra beschermd.

De VN-commissie is door de Braziliaanse regering uitgenodigd om de beschuldigingen tegen de politie te onderzoeken. VN-gezant Jahangir zegt een ,,ijzingwekkende'' ontdekking te hebben gedaan, ,,die niet waardig is in een gezond, democratisch BraziliŽ''.

Ze werd onder meer geconfronteerd met de standrechtelijke executie van acht straatkinderen in Rio de Janeiro, en de moord op 21 arme inwoners van die stad. De slachtoffers zouden in opdracht van de politie zijn vermoord omdat zij arm en zwart waren.

Gerson de Jesus Bispo getuigde voor de VN-commissie over enkele doden en vermisten in de stad Santo Antonio de Jesus in de noordoostelijke staat Bahia. Hij zei te vermoeden dat de politie betrokken was bij de moord op zijn broer. In de stad Santo Antonio de Jesus worden sinds 2001 42 mensen vermist. ,,Alle vermisten zijn jong, tussen de 16 en 26 jaar, en over het algemeen arm en zwart'', zo meldde een mensenrechtenorganisatie eerder dit jaar.

Het onderzoek van VN-gezant Jahangir, die drie weken in BraziliŽ heeft doorgebracht, stuitte op veel verzet. Ze concludeert onder meer dat het rechtssysteem hervormd moet worden, en dat de Verenigde Naties hierop zouden kunnen toezien. Dat heeft ze president Lula uitdrukkelijk voorgesteld. Lula reageerde positief, maar een meerderheid van de rechters noemt een dergelijk toezicht in strijd met de grondwet. Een van hen zei dat externe inspectie BraziliŽ in dezelfde positie plaatst als Irak.

Converted with the trial version of Word Cleaner
To remove this message click here to buy the full version now.