Vrouwen getuigen van Japanse seksmisdrijven

 

Door onze correspondent

 

TOKIO, 10 DEC. Met een hartstochtelijk pleidooi aan de Japanse regering om schuld te bekennen en compensatie te geven, hebben vrouwen gisteren in Tokio opnieuw verhaald van de seksuele misdrijven die Japanse soldaten jegens hen tijdens de Tweede Wereldoorlog begingen.

 

Dat gebeurde op een internationale hoorzitting die was georganiseerd door een Japanse actiegroep die strijdt voor de rechten van deze vrouwen. Voor het eerst getuigde ook een Nederlandse vrouw, Jeanne Ruff-O'Herne, nu woonachtig in AustraliŽ. "Ik heb de Japanners vergeven voor wat ze mij hebben aangedaan, maar ik kan het nooit vergeten", zei zij.

 

De Japanse regering heeft dit jaar voor het eerst toegegeven dat het keizerlijk leger bordelen had ingericht in China, Korea en het toenmalige Nederlandsch IndiŽ, nadat ze tot dan toe steeds had gezegd dat dit een particulier initiatief was geweest. Maar de regering blijft bij haar twijfel over de dwang die op de vrouwen zou zijn uitgeoefend.

 

Uit de getuigenissen die ook deze week weer zijn afgelegd, blijkt dat de toen nog zeer jonge vrouwen door Japanse soldaten tot sex werden gedwongen. Daarbij was niet zachtzinnig gehandeld. Een vrouw uit China vertelde dat drie soldaten haar achtereenvolgens hadden verkracht. "Ik verloor alles, ik ben alleen en ik kan niet voor me zelf zorgen", aldus de 64-jarige Wan Aihua, waarna ze een kwartier buiten bewustzijn raakte. Zuidkoreaanse vrouwen troostten gisteren Noordkoreaanse vrouwen.

 

De Japanse regering weigert individuele compensatie te geven, omdat zij zich op het standpunt stelt dat met het vredesverdrag van San Francisco een algemene compensatieregeling is getroffen. Maar de regering overweegt wel haar verontschuldigingen aan te bieden. Ze studeert nog op archieven die betrekking hebben op processen die in IndonesiŽ zijn gevoerd tegen Japanse militairen wegens oorlogsmisdaden. De beslissing tot de studie nam de regering toen dit jaar bekend werd dat ook Westerse vrouwen slachtoffer waren geworden van seksuele misdrijven.

 

Onderschrift:  

Foto: Zuidkoreaanse vrouwen troosten een Noordkoreaanse die net heeft getuigd op een internationale hoorzitting in Tokio over Japanse seksmisdrijven in de Tweede Wereldoorlog. (Foto AP)