Verbod dierproeven EU voor cosmetica in zicht
dirk - 30.06.2005 12:44

LUXEMBURG - Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft gisteren besloten dat de Franse overheid de EU-cosmeticarichtlijn (die dierpoeven in Europa voor cosmetische toepassingen op termijn zal verbieden) niet mag verwerpen en dat de door het Europees Parlement en de Raad van Ministers aangenomen richtlijn gewoon doorgang zal vinden. Had Frankrijk, met op de achtergrond grote en machtige cosmeticabedrijven als L'Oreal, zijn zin gehad dan was 15 jaar campagne voeren door organisaties als EDEV (Een Dier Een Vriend) lid van ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments), voor niets geweest.
 

"Dit is fantastisch nieuws en dit zal tienduizenden dieren de dodelijke en ellendige lijdensweg van oog-, huid en dwangvoederexperimenten besparen. 70% Van de bewoners van de EU vindt dat dierproeven voor cosmetica en schoonmaakmiddelen verboden zouden moeten zijn", aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van dierenrechtenorganisatie EDEV. "Dit is weer eens een duidelijk voorbeeld van hoe grote bedrijven koste wat het kost door willen gaan met dierproeven doen, zelfs al willen de consumenten het niet hebben."
 

Het 7de Amendement van de cosmeticarichtlijn dicteert dat cosmetica en hun ingrediŽnten niet meer op dieren mogen worden getest na 2009. Na 2009 mogen zowel de ingrediŽnten alsook buiten de EU op dieren geteste producten niet meer worden verkocht in de EU. Helaas is er nog een uitzondering tot 2013 voor drie specifieke dierproeven.
 

EDEV is een snel groeiende en actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. EDEV voert hiertoe geweldloze campagnes en acties