Sjeik vrijgesproken van marteling

Gepubliceerd: 10 januari 2010 16:31 | Gewijzigd: 10 januari 2010 17:18

ANP/AP

Abu Dhabi, 10 jan. Een rechtbank in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft vandaag sjeik Issa bin Zayed al-Nahyan vrijgesproken van het martelen en verkrachten van een Afghaan.

Volgens de rechtbank kon de sjeik niet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden omdat hij tegen zijn wil was gedrogeerd door twee voormalige zakenpartners, zei zijn advocaat. Sjeik Issa is de broer van VAE-president en heerser van Abu Dhabi, sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahyan.

Sjeik Issa kwam in opspraak door een in april gelekte video, die uitgezonden is door de Amerikaanse zender ABC, waarop te zien was hoe hij een man martelt. De sjeik slaat de van origine Afghaanse graanhandelaar Mohammed Shah Poor met onder meer een zweep en een plank. Hij strooit zout in de wonden en rijdt uiteindelijk met een auto over de man heen. Het slachtoffer zou een lading graan van sjeik Issa ter waarde van 3600 euro hebben verloren. Hij overleefde de mishandeling ternauwernood, maar moest maandenlang in het ziekenhuis herstellen. Het incident had in 2004 in de woestijn plaats.

„De rechtbank ging akkoord met onze verdediging dat de sjeik onder invloed was van drugs, waardoor hij zich niet bewust was van zijn daden.” Volgens de raadsman hadden twee Libanees-Amerikaanse broers, Bassam en Ghassan Nabulis, hem tegen zijn wil drugs toegediend, het voorval gefilmd en hem vervolgens geprobeerd af te persen. De sjeik kon zich volgens de raadsman niets herinneren van wat er is gebeurd.

De beide broers zijn bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel. Ook kregen ze een boete opgelegd van 10.000 dirham (zo'n 1900 euro) voor onder meer het toedienen van drugs en chantage. Een Syriėr, die ook bij het voorval aanwezig was, kreeg een jaar celstraf voor het slaan van de Afghaan. Twee andere medeverdachten, een Indiėr en een Palestijn, werden beiden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het verkrachten van Shah Poor met een stok.

De videobeelden brachten het olierijke land aan de Perzische Golf in grote verlegenheid. De zeven emiraten presenteren zich graag als een modern en op het Westen georiėnteerd land. Maar uit de VAE komen ook geregeld berichten van misbruik en mishandeling van vooral goedkope arbeidskrachten uit Aziatische landen. De plaatselijke autoriteiten wilden de mishandeling aanvankelijk afdoen als een incident dat in der minne is geschikt met het slachtoffer. Onder internationale druk was toch besloten tot een strafrechtelijk onderzoek, het eerste onderzoek van justitie naar een lid van het koninklijk huis uit Abu Dhabi, de hoofdstad van de emiraten.