Sjeik mishandelt boer

In handen gekomen van het Amerikaanse zender ABC News en te zien op internet. In de video is te zien hoe de vastgebonden boer wordt geslagen en beschoten door Issa bin Zayed Al Nahyan.

Daarnaast is te zien hoe de boer zout in zijn wonden krijgt gestrooid en zand in zijn mond krijgt gepropt. Verder krijgt het slachtoffer elektrische schokken toegediend en worden zijn testikels in brand gezet.

Verdacht

Het volledige filmpje duurt drie kwartier. Volgens de zender ABC News, die de meest schokkende beelden eruit heeft geknipt, is het slachtoffer een Afghaanse boer die er van wordt verdacht graan achter te hebben gehouden.

Aan het eind van de video is te zien hoe de sjeik met zijn wagen meerdere malen over de man heen rijdt. Daarbij is duidelijk het geluid van brekende botten te horen.

Terugkijken

De beelden zouden zijn opgenomen op verzoek van de sjeik, die zijn martelingen graag later terugkeek. Op een bepaald moment vraagt hij de cameraman dichterbij te komen zodat de pijn van het slachtoffer goed te zien is.

Bezoek Willem-Alexander

De betrekkingen tussen de VAE en Nederland zijn goed. Om de betrekkingen te versterken bezochten kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima in januari de kroonprins ven andere leden van de koninklijke familie van de VAE.

Minister Verhagen vindt de beelden 'schokkend en mensonterend', aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Spits. Verhagen hoopt dat de autoriteiten in de Emiraten hier gepaste actie op ondernemen.

'Incident'

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van de VAE is er slechts sprake van een incident dat inmiddels is opgelost. "de incidenten in de video maken geen deel uit van een gedragspatroon. De politie heeft regels, beleid en procedures correct gevolgd", aldus een woordvoerder. De minister van Binnenlandse Zaken is een broer van sjeik Issa bin Zayed Al Nahyan.