Otto Skorzeny, de SS-koIonel die de gevangen Italiaanse fascistenleider Mussolini in 1943 be-vrijdde, heeft begin jaren zestig als agent voor de IsraŽlische geheime dienst Mossad gewerkt in een camagne tegen Duitse wetenschappers die in Egypte met de ontwikkeling van een raket bezig waren.

schimmige periode van de~oorlog tussen de inlichtingen-diensten in het Midden-Oosten. In 1963, toen kolonel Skorzeny Werd benaderd door Mossad-agenten in Spanje, deed IsraŽl hardnekkige po-gingen een Egyptisch project te saboteren waar voormalige nazi-geleerden een lange-afstandsraket bouwden die tegen de joodse staat kon worden gebruikt.

Vele van deze clandestiene acties, onder de codenaam Damocles werden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de huidige IsraŽlisch* premier, Yitzhak Shamir, toentertijd een hoge Mossad-officier in Parijs. Isser' Harel, hoofd van de Mossad tot het voorjaar van 1963, bevestigde donderdag in een interview in de IsraŽli sche krant Ha'aretz dat er voormalige nazi's werden gerecruteerd om inlichtingen over Arabische landen te leveren