Iran: 113.000 vrouwen gearresteerd

 

TEHERAN, 6 AUG. Bijna 113.000 Iraanse vrouwen zijn tussen maart 1991 en maart 1992 aangehouden omdat ze zich niet fatsoenlijk zouden hebben gekleed of hadden bijgedragen aan het verval van de zeden.

 

Dat heeft de Iraanse geestelijke Hossein Rahmani gisteren bekendgemaakt. Hij riep tijdens een toespraak in de stad Mashed op "het sociale verval krachtig te bestrijden". Hij wees in dit verband in het bijzonder op vrouwen die zich niet in overeenstemming met de islamitische voorschriften zouden kleden.

 

De Iraanse autoriteiten zijn vorige maand na een rede van de hoogste geestelijke leider, Ali Khamenei, nog strenger geworden met hun campagne tegen sociale corruptie.

 

Deze week berichtte een Iraanse krant dat mannen op motorfietsen op een plein in Teheran verf in het gezicht van vrouwen hadden gegooid, die volgens hen niet correct gekleed over straat gingen. De mannen sloegen vervolgens op de vlucht. De krant, Salam geheten, sprak overigens haar afkeuring uit over het gedrag van de mannen en zei dat ze voor de rechter zouden moeten worden gebracht. (AFP, Reuter)