Inbraak bij officier leverde veel meer op

3 december 1994

De ontregelingscampagne van de drugsonderwereld tegen justitie is veel groter dan vermoed. Bij de Amsterdamse beleidsofficier zware criminaliteit mr J. Valente blijken de afgelopen zomer niet slechts een paar, maar circa vijftig diskettes met onderzoeksinformatie te zijn gestolen.

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Valente blijkt al een week aangeslagen thuis te zitten. Volgens persofficier mr N. Schaar is pas sinds begin deze week bij het parket bekend dat de diefstal bij Valente thuis, afgelopen zomer tijdens zijn vakantie, zo'n omvang heeft. Hij wilde niet ingaan op de vraag of de officier de ernst van de diefstal bewust heeft verzwegen.

'We laten ons niet kisten door de onderwereld. Ik ga ervan uit dat Valente na wat rust terugkeert op de afdeling zware criminaliteit', aldus mr Schaar. Hij bevestigde dat er mogelijk al in 1991 door criminelen is ingebroken in het kantoor van het Openbaar Ministerie. 'In het belang van het onderzoek' wil justitie ook hierover verder niets kwijt.

De onthulling van de grote omvang van de ontregelingscampagne is opmerkelijk, omdat het OM in Amsterdam de zaak tot dusverre probeerde te bagatelliseren. In de wandelgangen van het parket verzekerde hoofdofficier Vrakking journalisten onlangs nog dat het slechts om een paar diskettes ging met onbelangrijke informatie.

Vrakking gaf vrijdag in NRC Handelsblad plotseling een totaal andere voorstelling van zaken. 'Ik ben bang dat er nog heel lang door misdadigers vertrouwelijke justitiŽle informatie zal worden verspreid via journalisten die zich welbewust laten misbruiken', verklaarde hij.

Justitie vermoedt dat de zogenoemde Octopus-drugsbende (de grootste hasjsmokkelorganisatie van Nederland) en de drugsbende van ex-autocoureur Charles Z. achter de ontregelingscampagne zitten. Zij zouden een soort crimineel uitzendbureau opdracht hebben gegeven tot de inbraken, en ook tot het afluisteren en schaduwen van functionarissen van justitie en politie. Doel is naast intimidatie het opsporen van informatie die het onderzoek en de rechtszaken tegen de kopstukken van de bendes in de war kan sturen.

Het slot van de zaak tegen Charles Z., die al geruime tijd vastzit, dient vandaag voor het hof in Amsterdam. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot vier jaar. Van de Octopus-bende zijn tot dusverre enkele kopstukken met wisselend resultaat voor de rechter gebracht. Hier moet het beroep nog volgen.

Het afdeling zware criminaliteit van het OM in Amsterdam maakt op vele fronten moeilijke tijden door. Los van de problemen van Valente moesten zijn collega-officieren Witteveen en Teeven de afgelopen week toezien hoe de Surinaamse rijstmiljonair Shyam Guptar op vrije voeten kwam. Guptar werd verdacht van witwassen van geld van de Octopus-bende. De rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk omdat het ten onrechte meende dat de rijsthandelaar Nederlander was.

Een belastingadviseur die de top van de bende hielp met het witwas-plan, kreeg slechts een lichte straf. Eerder dit jaar was de penningmeester van de bende, de Utrechtse ex-bordeelhouder en onroerend-goedhandelaar Ron G., veroordeeld tot twee jaar, een halvering van de eis. De rechtbank acht de meeste verdenkingen tegen hem niet voldoende bewezen. De vermoedelijke topman, Johan V., loopt wegens gebrek aan bewijs nog vrij rond.

Ook de financiŽle bestraffing van de Octopus-bende loopt niet naar wens. De organisatie wordt verdacht van de smokkel van zeker 269 ton hasj met een handelswaarde van vele honderden miljoenen guldens. De vierde officier van de afdeling zware criminaliteit, mr J. Wortel, oogstte de afgelopen week met zijn pluk-ze-claim van 308 miljoen echter ernstige kritiek. De Amsterdamse rechtbank adviseerde hem zich voorlopig te beperken tot een claim van slechts zeven miljoen, omdat er nauwelijks bewijzen zijn voor de hoge claim.