Eer

de Volkskrant, Forum, 10 december 1999 (pagina 11)
OUDERKERK A/D AMSTEL Miriam Lavell

Een zeventienjarige koene ridder heeft zijn nek uitgestoken voor de eer van de familie. IngrediŽnten voor een stuk van Shakespeare. Anno nu is iedereen geschokt door deze misdaad. In Nederland horen die dingen niet en de eer van de familie is binnen onze normen en waarden een beperkt belang. De dader gaat voor zijn familie door het vuur. Hij heeft beslist normen en waarden meegekregen.

Ze wijken wel af van dat wat wij normaal vinden. In Nederland mag je alles denken, bijna alles zeggen, maar sommige dingen doe je niet. Wat die 'sommige dingen' zijn, weten veel kinderen niet. Thuis weten ze het niet en de school wil zich niet met de opvoeding bemoeien.

Zouden de ouders van de dader nu een opvoedcursus krijgen? Hebben ze, ondanks hun inzet en overtuigingskracht, toch nog iets fout gedaan? Ze zijn zich van geen kwaad bewust, vermoed ik. Misschien zijn ze zelfs trots op die jongen die het hem toch maar gelapt heeft binnen de normen en waarden die zij belangrijk vinden.

Goed of kwaad, het is maar hoe je het bekijkt. Maar uiteindelijk geldt toch de Nederlandse wet waar wel degelijk normen en waarden aan ten grondslag liggen. Normen en waarden die zwaarder wegen dan dat wat Allah, God, Jehova of je ouders vinden. Je moet ze wel kennen om ermee om te kunnen gaan. Wie gaat kinderen die ze van thuis niet meekrijgen dat leren, zolang scholen niet bereid zijn zich met opvoeden te bemoeien?