XTC-bende wisselde ter waarde van 45 miljoen gulden; Drugsgeld naar ABN/Amro

 

Door onze redacteur HANS MOLL

 

ROTTERDAM, 6 AUG. Een nog voortvluchtig lid van de "XTC-bende' die begin dit jaar werd opgerold, heeft vorig jaar onder een valse naam Britse ponden met een totale waarde van 45 miljoen gulden gewisseld in andere valuta bij een filiaal van de ABN/AMRO-bank aan de Blaak in Rotterdam.

 

Dat staat in het dossier van het Openbaar Ministerie over de criminele organisatie. Zes verdachten moeten volgende week voorkomen bij de rechtbank in Amsterdam. ABN/AMRO ziet de rechtszaak "met vertrouwen tegemoet", aldus een woordvoerster van de bank, "omdat niet is gebleken dat er sprake is van laakbare handelingen door ABN/AMRO".

 

Begin dit jaar werden in elf gemeenten in de Randstad dertien personen gearresteerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij grootschalige produktie van en handel in amfetamine en XTC-pillen. Aan de politie-actie namen 200 agenten deel, bijgestaan door het interregionale rechercheteam Noord-Holland/ Utrecht.

 

Op grond van de in beslag genomen kasadministratie van de organisatie concludeert justitie dat de organisatie vorig jaar in een tijdsbestek van negen maanden een omzet van circa driehonderd miljoen gulden moet hebben gehaald. Op een adres in Krimpen aan den IJssel vond de politie ordners, losse facturen, kasstaten en nota's. Drie tot vijf forensische accountants van de Centrale Recherche Informatie (CRI) hebben het materiaal bestudeerd, een volgens de CRI wat betreft intensiteit "uniek" onderzoek.

 

Volgens het CRI-onderzoek moet de internationaal opererende organisatie worden beschouwd als "een massaproduktie-bedrijf". Binnen de organisatie was sprake van een cellenstructuur en afgebakende taakgebieden. Hierdoor waren individuele medewerkers slechts op de hoogte van een deel van de organisatie. Inkoop, transport en opslag van grondstoffen, produktie van pillen, opslag en vervoer naar groothandelaren was in handen van medewerkers die geen totaaloverzicht hadden. Een aantal personen hield zich bezig met het witwassen van de winsten en het investeren van de aldus verkregen gelden in legale ondernemingen.