Buitenaards geweld
Ir. W. Buijze, Den Haag

Na lezing van het interessante verhaal van prof.dr. H.N.A. Priem (W, O 12 nov.) zal menig lezer de lust zijn bekropen eens een wandeling te maken in de Cañon del Diablo-krater (Arizona) of een kijkje te nemen in het Tunguska-gebied in Siberië. Dat men dicht bij huis gemakkelijk een drietal meteoriet-kraters kan bezoeken en er in rondwandelen is helaas te weinig bekend.
 


Wie als leek hoopt in het Ries-gebied of bij Rochechouart in het landschap nog een kraterstructuur te herkennen, valt slechts een teleurstelling ten deel. Erosie heeft gedurende 15-, resp. 160-miljoen jaar welhaast alles, wat zichtbaar moet zijn geweest van de structuur van deze grote kraters, uitgewist. Maar in Steinheim (Priem noemt die krater), in Cabrerolles en Faugères is dat heel anders.Het dorp Steinheim am Albach (48830'N; 10804'O) ligt ongeveer 60 km ten zuid-oosten van Stuttgart in Duitsland en ca. 30 km ten noorden van Ulm. Het dorp ligt in de krater, die als zodanig nog zeer goed te herkennen is. In het centrum van die krater met een middellijn van ongeveer 4 km ligt zelfs een klein bergje (de Klosterberg) net zo als dat bij vele maankraters valt te constateren. De Steinheim-krater werd vermoedelijk bij dezelfde gelegenheid als de Ries-krater gevormd. In de krater is een geologische wandeling uitgestippeld en er is een museumpje.In het Franse département Hérault, ligt het gehucht Cabrerolles (43834'N; 03807'O) dat men gemakkelijk vindt op de Michelinkaart 83 op "pli No. 4' niet ver van Bédarieux. Men neme vanuit Cabrerolles de D 154 en bij een kruising volgt men de D 136e richting Aiguevive. Ongeveer 100 m na die kruising is er links een piste omhoog en als u die zo'n 500 m volgt, komt u na enig zoeken bij de krater, die ter plaatse Le Clot wordt genoemd. Dit is een indrukwekkend voorbeeld van wat men van een meteorietkrater verwacht. De middellijn is aan de bovenrand ca. 200 m en de vlakke bodem, die zo'n 40 m lager ligt en die met wijnstokken is beplant is cirkelvormig met een diameter van een meter of 60. Veel sterker dan in Steinheim beseft men hier het geweld van de inslag.Een krater bij Faugères (43834N; 03811'O) ligt wat ten oosten van Le Clot en is met hoge waarschijnlijkheid bij hetzelfde evenement ontstaan. Het dorp Faugères (Michelinkaart 83 en ook "pli' No. 4) ligt vlak bij de nieuwe weg D 909 en is gebouwd op de rand van een krater. Via de D13 komt u er; honderd meter vóór het dorp slaat u linksaf, gaat langs een kerkje en u loopt door naar een huis met de naam Villa du R^eve. Tussen die villa en het dorp Faugères hebt u een goed overzicht over de sterk begroeide krater. Ten westen van Faugères is nog ten minste één andere krater, klein en diep, en helemaal begroeid.Meer details over de door mij genoemde meteorietkraters vindt u in het tijdschrift Zenit; Jg. 1, No 5, mei '74 en Jg. 9, No 3 maart '82.Datum:

26-11-1992

Rubriek:

Brieven

Pagina:

5

Onderschrift:

Foto: De meteorietkrater Le Clot bij Cabrerolles (Herault) in Frankrijk

Trefwoord:

Astronomie en ruimtevaart; Wetenschap en Techniek; Exacte WetenschappenOp dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.