datum: 04-02-1993 | sectie: Buitenland | pagina: 5
Mir spiegelt zon naar aarde

MOSKOU, 4 FEBR. Een gigantische Russische "ruimtespiegel' heeft vanochtend rond half zeven onze tijd een zwakke streep gereflecteerd zonlicht over Europa laten schijnen.


Een lichtvlek van ongeveer vier kilometer breed schoof gedurende zeven minuten van Zuid-Frankrijk via de Tsjechische Republiek naar Wit-Rusland. Volgens Viktor Blagov, onderdirecteur van het grondstation in Kaliningrad, hebben kosmonauten in het Russische ruimtestation Mir gefilmd hoe een uitvouwbare spiegel van twintig meter in doorsnee, opgezet op het onbemande ruimteschip Progres, het zonlicht naar de aarde reflecteerde. De vlek is gezien door tientallen inwoners van Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk die, geattendeerd door het aldaar gevestigde Franse ruimtevaartvaartcentrum CNES, op het juiste tijdstip naar de hemel keken. In Genève, waar de lichtvlek ook overheen is gekomen, is de reflectie wegens laaghangende bewolking en dichte mist niet waargenomen. Over het idee om met spiegels zonlicht naar de aarde te stralen is voor het eerst in 1920 gepubliceerd door de ruimtevaartpionier Hermann Oberth.

Het Russische experiment was de eerste stap in de ontwikkeling van een systeem dat het mogelijk moet maken zonlicht te leveren aan noordelijk gelegen gebieden die gedurende lange poolwinters geen daglicht zien.
Verder zou het nachtelijke werkzaamheden of reddingsoperaties kunnen "bijlichten'. De reflectie van de ruimtespiegel, een soort met aluminium bedekte vlag, is een aantal malen sterker dan het licht van een volle maan. Volgens de leider van het Russische experiment, Vladimir Syromjatnikov, is de straal met opzet relatief zwak gehouden "om de natuur niet te verstoren". Het succes van het project biedt de Russische ruimtevaart een mogelijke rechtvaardiging voor de voortzetting van het ruimteprogramma, dat wegens de hoge kosten in Rusland steeds meer kritiek ontmoet. Volgens Syromjatnikov heeft dit experiment niet veel gekost, aangezien het kon worden uitgevoerd met bestaand materiaal. "De directe kosten van het project liggen waarschijnlijk op zo'n honderdduizend dollar (180.000 gulden) en dat is niet veel voor ruimte-onderzoek." (AP, Reuter)Onderschrift: Kaartje: Gespiegeld zonlicht

Trefwoord: Astronomie en ruimtevaart; Wetenschap en Techniek; Exacte Wetenschappen