september 1989 Beekman NRC

Laatste nieuws van Voyager

Hij is iets kleiner dan Uranus, die vaak als als zijn dubbelganger wordt beschouwd, maar zijn massa is een stuk groter. Gezien de vrijwel gelijke diameter betekent dit dat Neptunus meer zwaardere elementen moet bevatten.

Het overgrote deel van de planeet bestaat echter uit lichte elementen (waterstof en helium en kleinere hoeveelheden methaan, ammonia en water). Waarschijnlijk heeft hij een kleine, rotsachtige kern.

De voyager nam er donkere wolkenbanden of straalstromen waar, waarin snelheden tot 1000 kilometer -per uur voorkomen.

Op Ongeveer 30 graden zuiderbreed- te werd een grote donkere vlek met een diameter van 10.000 kro gesignaleerd. Dit is waarschijnlijk een al eeuwenlang woedende gigantische wervelstorm, een wat kleinere versie van de Grote Rode Vlek op Jupiter.

Aanvankelijk was er alleen bij Saturnus een ring bekend, maar in de jaren zeventig werden er ook ringen rond Jupiter en Uranus ontdekt

Triton blijkt het derde hemellichaam in het zonnestelsel te zijn waarop vulkanisme voorkomt. Op de aarde komt door vulkanisme vloeibaar gesteente naar buiten, op lo —een maan van Jupiter — zwavel, maar op Triton blijkt dat ijs te zijn.

Triton is een heel merkwaardige satelliet, in die zin dat hij in een baan tegengesteld aan de rotatie van Neptunus om die Planeet draait.