DICHT

Het lijkt vanuit een plan te gebeuren

en de oorlog uit te lokken

met emoties overladen

worden de ideeen omstrengeld en gewurgd

wat de waarheid is doet niet meer ter zake

1994WAAR

Aarzelend sluit ik de deur achter mij, want ik weet dat als hij eenmaal dicht is ik er niet meer in kan. Zoals gewoonlijk is het ook vandaag weer zon typische zondagmiddag. Vooral buiten het centrum is het dan niet te harden. Iedereen lijkt nog in bed te liggen. Het miezerd en alleen kerkgangers en joggers wagen zich op straat. Vandaag komt deze beklemmende sfeer extra hard aan. Als je weet dat je een ommetje maakt en daarna weet gezellige bij je vriendin in bed kruipt met de gordijnen dicht en de kachel aandan is het dragelijk. Maar nu gaat mijn tocht naar mijn eigen huis waar niemand op me wacht. Met die kennis is de wandelgang sterk afgenoen. Ik heb niet echt zin om weer in eenzaamheid te vervallen na een bezoekje aan mijn zus. Maar ik moest er weg, want elk moment kon mijn ex geliefde thuiskomen. Ik neem een route waarvan ik weet dat kennissen van mij er misschien langskomen. Wie weet dat ik iemand tegenkom. Ik had net zo goed de tram kunnen nemen, maar dat was ik zeker niemand tegengekomen. Wie weet er volgt nog een lange weg. Het is gek dat je bij een bepaalde stemming liedjes gaat zingen en je je pas na een tijdje realiseert dat de tekst te maken heeft met je gemoedstoestand. Toevallig waren ze allemaal van de Beatles. Omdat je ellendig voelen vooral iets is wat je ... als je je alleen voelt, schrok ik mij rot toen een vrouw mij in deze toestand..........

1995DICHT

tranen springen in mijn ogen

het was een duivels gevecht

met het duister in mijn brein

in een seconde verdwenen

bleek zij niet echt maar schijnDROOM
Op mijn knien ga ik door het kleine gebouwtje terwijl ik langs de gang loop. Alle lokalen probeer ik in mijn geheugen te bezoeken. UIteindelijk weet ik er maar twee weer echt terug te halen. Mijn eigen klaslokaal en de koffieruimte van de juffrouwen. Nu pas realiseer ik me waarom in mijn droom de kleuterschool onderzocht op mijn knieen. Het is immers vanaf deze hoogte dat ik als kleine jongen dit gebouw betrad.IDEE
Is de omgeving van de mens te bedreigend dan reageert hij door deze te verkleinen. Een baby kruipt het liefst terug in de buik. Een kleuter bouwt zijn veilige hut onder de tafel en een volwassene verstopt zich in zijn huis.IDEE
Toevallig bestaat GodDICHT

De twijfel is gekomen

Als een wurgslang in de nacht

Het gevoel gaat overheersen

Dan is er geen ontkomen meer aanDICHT

Een hechting laat los

Rood bloed stroomt lang zijn ogen

Vervaagt het beeld

Een oude wond vraagt weer om aandacht

De bron ligt te diep

Kan niet meer worden gehecht

De stroom zwelt aan totdat deze zwart wordt

Zijn lichaam levenloos achterlatendIDEE
Bij bellen blazen neemt het water eerst een onduidelijke vorm aan en zal zich dan omvormen tot een perfecte bol.DICHT

Een mooi plafond met lichtjes

Je kijkt er naar en droomt

Hoe dieper je gaat des te dichter bij je komt

De kern blijft gesloten

daar bevind zich het paradijs of de helDICHT

Een stuk blik aan de macht

Het straatbeeld bepalend in de nacht

Lawaai dat geen ontsnapping gunt

Piepende remmen voor het kruispunt

Knallende uitlaten op het plein

Er zullen toch geen gewonden zijn


Huilende sirenes, de politie komt voorbij

loeinde alarmsystemen, het is allemaal pesterij

Maar ach, je kunt er niet aan ontkomen

Als je in Amsterdam Oost bent gaan wonenKRITIEK
De vercommicialisering van de cultuursector vereist een nieuwe capaciteit, verkooptechniek. De geboorte van een nieuwe generatie die niet alleen cultuur brengen maar deze ook nog zelf moeten kunnen verkopen. Eens te meer zullen toppers in wetenschap, kunst en sport zij zijn die zich het beste kunnen verkopen. We weten wat verkopen betekent: feiten verdraaien en bluf zie: KoonsKRITIEK
Marcel van Dam is slim. Hij voorziet de ineenstorting van de VARA door het wegvallen van hoofdrol achterban. Hij stelt voor een nationale omroep. Onder het mom van dit beter zal zijn voor de concurrentiepostie. Alles bijelkaar tegenover Joop. Dezelfde man waar ze eerst graag mee samenwerkten. Concurrenen tegen wat? Niet op gebied van kwaliteit. Sonja e.d De enige omroep met kwaliteit zal het onderspit delven: de VPRO. Wat is de commecie en het streven naar kijkcijfers. Reclame gelden omhoog heeft nooit geleid tot meer cultuur op de buis, eerder het tegenovergestelde. En alle woordvoerders van coalitiepartijen steunen van Dam. Dat beloofd nog wat voor de toekomst. Leidt tot minder pluriformiteit en meer eenheidsworst.

Zelfde Idee met brede linkse volkspartij. Wordt uit de kast gehaald als het met de PvdA niet zo goed gaat. Gaat het beter dan wordt dat idee weer in de ijskast gezet.IDEE
Mensen met autoriteit en die deze graag gebruiken dan wel misbruiken, zoals de politie, de schoolmeester, je baas of je eigen vader hebben bij mij altijd de neiging opgeroepen verzet te plegen. Tegenover deze verbiedende en beperkende factor op je geestelijke en lichamelijke bewegingsvrijheid. Ik duld geen macht boven mij. Is dit omdat ik die machtspositie zelf nastreef. Mijn eerste impuls is om deze vraag ontkennend te beantwoorden. Het is niet zozeer dat ik zelf aan de touwtjes wil trekken als wel dat ik niet wil dat iemand dat bij mij doet. Voor mij is de strijd om de top een soort bevrijdingsoorlog. Een tweede vraag is wat je zou doen als je zelf op het punt staat over andere mensen te beslissen en hun leven te beinvloeden, wat doe ik dan zelf met die macht?OVERPEINZING
Ook al is het vandaag al 1 mei, toch moet ik dit nog even kwijt. De winter valt best mee. Achteraf gezien zijn mijn neerslachtige buien omstreeks december niet nodig. De manier om de korte dagen door te komen is gevonden! Ik weet dat de lente mij het best ligt, waarom dan ipv je op de zomer te richten, je niet gewoon te richten op de winter. Want is de winter niet de voorbode van de lente. Neem nou januari midwinter dan beginnen de rijgers al met nesten te bouwen. Dit zijn geen holen voor de winterslaap, nee zij voelen het ontluiken van de natuur al aankomen. Waarom zou ik me niet op hun gevoel richten. Tenslotte is 21 december, de kortste dag al voorbij. Nee kniezen alleen rond november tot 21 december. Daarna is de lente weer in aantocht. Vervolgens duurt de zomer meestal nog tot ongeveer oktober. Probeer van die maanden te genieten, van de kleuren de geuren. De bladeren vallen pas mid december en dan zitten de knoppen voor het nieuwe jaar er alweer onder. Eureka! Het hele jaar is eigenlijk een aankondiging van de lente.


OVERPEINZING
Stefan, vanaf nu kan je de winter zonder zorgen tegemoet treden. Ik dacht vroeger altijd dat het alleen de lente en de zomer waren die mij een levendig gevoel geven. Maar nee, ook de maanden december, januari en februari zijn aangenaam. Voortaan begint voor mji de lenten rond de tijd dat sinterklaas het land bezoekt. En wetende dat het tot eind september mooi weer kan zijn hoef je alleen vanaf 1 oktober tot 15 november bang te zijn voor depressieve inzinkingen.
15 april 1990DROOM
Ik zit op de IVO-MAVO. Ik moet voor de tweede keer afscheid nemen. Ik ben verdrietig, huil een beetje. Mevr Overberg troost mij. Er wordt ergens een klasse foto genomen. Iemand laat mij een oude klassefoto zien met meester Heijne. Het is een andere foto dan die ik heb. Er laat een meisje ook wat fotos zien. Ik ga weer op een stoel zitten en kijk de school in (treurig). Heel veel kinderen zitten treurig aan de kant. Overberg zegt: "er broeit iets". Ik zit op een stoel en zie vanuit mijn ooghoek angelie. Ik ben blij en ren naar haar toe. Het blijkt haar echter niet te zijn. Ik vraag waar ze misschien wel is: bij de ingang van de Kokejuffer. Ik ga naar de WC en was mijn gezicht want er zit allemaal zeep op als ik in de spiegel kijk. Daarna ben ik van plan om naar de Kokejuffer te gaan.
10 september 1983WAAR
Vandaag viel het allemaal wel mee. Wat geflipperd, wat gesleuteld aan Jeroens brommer. Mijn gejatte teruggevonden. Nog wat huiswerk gemaakt. Kortom best dagje. Ben nog naar het huis van Jeroens vader geweest. Vandaag komt ANgie. Het was dus wel om uit te houden, maar als ik kan dan wordt het druiven plukken in Sangoean.
5 april 1983

DROOM
Wil met Jeroen naar de Bosbaan omdat hij niemand ka vinden. Radio staat net aan. Mijnwerkers staken in Vietnam. Ze zullen worden beschoten en er is iets met High noon. Het zal wel worden opgeheven. Naar het badje in Amsterdamse bos (mamma vroeg kan je Stefan niet meenemen)?????
1983WAAR
Vandaag niet veel nuttigs gedaan. Heb geflipperd. Ben naar Jetje geweest met Jeroen en Lucas. Heb noch ruzie met Angie gehad, maar dat is weer opgelost. Heb naar Koot en Bie gekeken en naar een goede film. Geen huiswerk gemaakt. Morgen hoop ik echt huiswerk te maken.
1983

DROOM
We gaan met de klas op reis naar Frankrijk. Stappen in op het Amstelstation. Worden eerst in groepjes verdeeld, maar er is voor het verdelen geen tijd meer. We komen bijna te laat voor de trein. We zijn met meester Heijne, mevr Hoogenboom, Joep, Theo, drie jongens van vorig jaar en een meisje uit de derde. In Belgie ga ik uit de trein. Ik weet niet hoe met de tram. Kom ik bij een plaats met allemaal torens, hoge democratic chinees restaurants. Ik wil de tram terug pakken. Eerst neem ik de verkeerde tram. Gaat net aan mijn neus voorbij als ik sta te klungelen met het uittrekken van mijn kleren. Ga aan de andere kant van de tramhalte staan. Zie politieauto. Plotseling stopt een wagen bij de tramhalte. Dan wordt mijn droom verstoord door het timmeren van buurman.
1983


DROOM
Er is een zwaar ongeluk gebeurd. Een man zit vast in zijn auto. Hij kan er niet uit en leidt veel pijn. Ik rij er met de fiets langs (AJ ernstraat). Een man aan de overkant heeft het ongeluk gezien. Hij helpt niet. Hij heeft geen zin. de man crepeerd van de pijn. Ik durf hem niet te helpen. Een vrouw gaat op de man af.


DROOM
Ik zit in een loods met Jeroen en Lucas en een Rasta. Plotseling komt er politie en moeten we vluchten. Ik sprint richting Scheldstraaat. Met Coen duik ik achter een auto (het sneeuwt). Dan ga ik weer staan en loop ik alleen de Scheldestraat door.

DROOM
Ben op het strand met Roland Noom. Ik zie dat er een aantal sukkels vogels aan het doodschieten zijn. Ik ga er naar toe en begin ze te provoceren. Op een gegeven moeten we vluchten. Ik vlucht een rots op. De achtervolgers zien mij niet. PLotseling begint die rots te draaien en valt in een gat. Er zitten noch een aantal meisjes op. Ik schreeuw dat alleen doctor Beatles ons kan helpen.
maart 1986


DROOM
Ben naar een voetbalwedstrijd gegaan. Weet niet precies met wie. Er werd ontzettend gevochten. In de pauze hadden een paar meisjes Yolande den Exter geslagen. In de Pauze ben ik nog uit het stadion geweest waar je het veld heel goed kon overzien, maar er stond een heel kordon politiemensen te wachten. Dus wij tuinen. Na de wedstrijd ben ik snel naar huis gegaan. Toen ik net thuis kwam werd er aangebeld. Ik liep een stukje naar beneden, maar rende met angst weer naar boven. Toen ik dacht dat het skinhaeds