Tweestrijd in Arabische blogosfeer

Carolien Roelants

De afgelopen dagen is er veel steun maar ook kritiek gekomen op de Egyptische weblogger Abdul Karim Nabil, die donderdag tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

Internationale organisaties en vooral veel webloggers hebben het opgenomen voor de Egyptische blogger Abdul Karim Nabil, die donderdag door een rechtbank in AlexandriŽ tot vier jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens belediging van de islam en van president Hosni Mubarak in zijn publicaties op internet. Hij is de eerste Egyptische blogger die is veroordeeld, hoewel verscheidene webloggers hebben gevangen gezeten.

Dat is het resultaat van zijn aanvallen op moslimfundamentalisten en op de islamitische Al-Azharuniversiteit in zijn blog. Daarom is er onder bloggers niet alleen steun voor Nabil, maar wordt er ook scherpe kritiek op hem geuit. En niet alleen onder bloggers: de krant Al-Masri al-Youm schreef vorige week dat Nabils vader hem in de rechtszaal had verstoten. Hij beschreef Nabil als een aap die de atheÔsten van het Westen imiteerde en de organisaties die het voor hem opnamen als apenrechtenorganisaties.

Dit vonnis is een schande, meldde de internationale journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen. Het is een boodschap van intimidatie aan de rest van de Egyptische blogosfeer die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een effectief bolwerk tegen de autoritaire excessen van het regime. Onder andere hebben Egyptische bloggers (seksuele) martelingen door de politie op internet aan de kaak gesteld. Reporters zonder Grenzen riep buitenlandse regeringen op eindelijk verzet aan te tekenen tegen Egyptes herhaalde schendingen van de persvrijheid en van de rechten van internetgebruikers.

In zijn weblog maakte Nabil (22) zich bekend als rechtenstudent die ernaar uitkeek mensenrechtenadvocaat te worden om de rechten van moslims en Arabische vrouwen tegen alle vormen van discriminatie te verdedigen. In 2005 werd hij voor het eerst gearresteerd nadat hij fundamentalisten had beschuldigd van betrokkenheid bij aanvallen op koptische kerken in AlexandriŽ. Vorig jaar maart werd hij van de Azharuniversiteit verwijderd op beschuldiging van publicaties die de godsdienst belasteren. Zelf zei hij later: Ze stelden kritiek op terroristische leerstellingen gelijk aan een daad van minachting jegens de godsdienst.

Medewebloggers startten na zijn volgende arrestatie in november voor de tweede maal de Bevrijd Abdul Karim-campagne in de vorvan een weblog waarin onder andere (internationale) acties werden gecoŲrdineerd en verslag gedaan van nieuws rond zijn gevangenschap en vervolging. De weblog kreeg ook te maken met aanvallen op Nabil. Donderdag wijdden de organisatoren van de blog er zelfs een commentaar aan: Je mag geschokt zijn over wat hij zei, en zelfs boos. Dat is okť, dat zijn wij ook! Maar we zullen met al onze middelen zijn recht verdedigen om zulke opvattingen te uiten. Dat is zijn mensenrecht en niemand van jullie heeft het recht dat weg te nemen.

Weblogger Abu Aardvark - de Amerikaanse politieke wetenschapper Marc Lynch die dagelijks Arabische blogs en kranten volgt - nam het donderdag eveneens voor Nabil op. Maar hij waarschuwde voor selectieve woede over ťťn anti-fundamentalistische blogger terwijl de Egyptische autoriteiten bezig zijn met een ongekende onderdrukking van de fundamentalistische Moslimbroederschap. Sommige Moslimbroeders zijn zelfs bloggers, schreef hij.