Het is erg in de mode. Wie niet bedreigt, wordt niet gehoord

Een minister die wordt bedreigt, krijgt, behalve prestige, ongekende bevoegdheden. Met het excuus dat haar persoonlijke veiligheid in het geding zou zijn, kan minister Verdonk eisen dat kritiek op haar onmenselijke beleid door de politie het zwijgen wordt opgelegd:

Beschaving is geen kwestie van repressie uit naam van de beschaving, maar van waardige acceptatie van kritiek. Je hoort vaak zeggen dat bewindslieden een voorbeeldfunctie zouden moeten hebben. Het probleem met ditj land is dat bewindslieden uit electorale verwegingen het voorbeeld volgen van e straat en beweren dat het een goede zaak is om te zeggen wat je denkt en doen wat je zegt. Wie een dergelijke as sertiviteit hoger aanslaat dan het bevorderen of herstellen van cohesie door ook wel eens niet te zeggen wat je denkt en oor te hebben voor wat de ander zegt, moet niet raar opkijken als precies dit type assertiviteit de norm wordt

Beschaving is spreken met zachte stem omdat je bang bent dat je niet hoort wat de ander te zeggen heeft. Ik denk dat dat een heel goed idee zou zijn.