Links gaf misdaad de ruimte'

 

Door onze redacteur Tom-Jan Meeus

 

ROTTERDAM, 22 JUNI.  Linkse gemeentebestuurders zijn er samen met de politieleiding verantwoordelijk voor dat de recherche tientallen jaren is verwaarloosd. De zware misdaad, vaak gepleegd door allochtonen, heeft daardoor aanzienlijk meer speelruimte gekregen dan nodig was.

 

Dit zegt de Rotterdamse commissaris H.A. Jansen vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Hij is vorige week vertrokken uit de leiding van de Rotterdamse recherche om landelijk de samenwerking bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad te verbeteren. Jansen (56) is een van de meest ervaren recherchechefs van Nederland.

 

De ,,prijs van de verwaarlozing'' is ook dat bij de politie de ,,schokkende'' situatie is ontstaan dat er nauwelijks nog leidinggevenden zijn die ervaring hebben met onderzoek naar georganiseerde criminaliteit. ,,Links wilde er niet aan dat mensen soms slecht zijn, en sommige mensen heel slecht'', aldus Jansen. Hij wijst erop dat de PvdA in Rotterdam in de jaren zeventig hoofdcommissaris J. Blaauw weigerde als korpschef omdat hij als diehard te boek stond. Het gemeentebestuur belette in de jaren tachtig Jansen en enkele collega's een stuk te publiceren waarin stond dat de stad gebukt ging onder georganiseerde misdaad van veelal allochtone origine. In de jaren negentig zijn investeringen in de recherche volgens hem achtergebleven, omdat het bestuur te veel geld stopte in preventie en wijkpolitie. Jansen zegt: ,,Door de softe aanpak van de jaren zeventig, de ontkenning van de georganiseerde criminaliteit in de jaren tachtig en de invoering van achterhaalde ideeŽn in de jaren negentig is er een bepaald klimaat ontstaan. Daar heeft Fortuyn gebruik van gemaakt. Zo hard is het.''

 

De investeringen in wijkpolitie zijn volgens hem de afgelopen tien jaar doorgedrukt door een groep commissarissen die daar al sinds de jaren zeventig vergeefs voor pleitte. Zo ,,kregen we de merkwaardige situatie dat een concept uit de jaren zeventig in de jaren negentig werd ingevoerd. Maar de maatschappij van de jaren negentig leek in niets nog op die van twintig jaar terug. De samenhang was weg. Mensen leefden ruwer, harder, ongeduldiger. De criminaliteit steeg explosief. Daar doet een wijkagent weinig aan. Dan past vooral repressie'', aldus Jansen.