Lafaards!

 

Bas Heijne

 

Voorkomen is beter dan genezen, moet het kabinet gedacht hebben toen het zowat voltallig in actie kwam om de schade te beperken van een filmpje dat nog niet gemaakt is. Het resultaat van deze voorbarige actie is dat overal ter wereld weggesukkelde imams en ingedutte jihadis hun oren spitsen. Na de publicitaire malaise rondom een lerares in Soedan die een teddybeer Mohammed durfde te noemen en de Saoedische verkrachtingszaak waarbij de rechters in naam van Allah het slachtoffer 200 zweepslagen oplegden omdat ze het gewaagd had zonder man de deur uit gaan, kunnen de radicalen wel weer een rel gebruiken om de umma te mobiliseren in naam van de universele islamitische gekwetstheid - en die wordt hen nu op een presenteerblaadje aangeboden. Hoe naef kun je zijn? Aangezien dit een kabinet is waarvan de minister-president denkt dat de aandacht voor een smeug boek over het koningshuis afneemt wanneer je laat weten dat de koningin het er niet mee eens is, en de minister van integratie er slim aan denkt te doen door haar beleidsnota in een praatprogramma te verdedigen tegenover Heleen van Royen en Jort Kelder, ben ik bang dat we van een patroon kunnen spreken.

 

De schade is niet te overzien. Geert Wilders kan zich nu geen anticlimax meer permitteren. Om geloofwaardig te blijven, zal hij iets heel ergs met de Koran moeten doen - roepen dat het een fascistisch boek is, is niet meer genoeg. De voorbarige poging van het kabinet om de rel te voorkomen wordt door een deel van Nederlandse bevolking uitgelegd als het zoveelste bewijs van gebrek aan ruggengraat in de strijd tegen het islamofascisme (op de website van de Telegraaf: Ik ben klaar voor de strijd!). Het dreigen van moslimsorganisaties met brandende autowrakken in buitenwijken helpt ook al niet. Het nuchtere geluid van een vertegenwoordiger van een van hen, die voor de camera verklaarde dat hij zich door Wilders niet van zijn stuk zou laten brengen, zal verder niet gehoord worden. Wanneer mensen zin hebben in een rel, krijg je een rel - en de media, je zag het afgelopen week, hebben altijd zin.

 

Dat het politieke establishment zich steeds gemakkelijk op de kast laat jagen door zelfverklaarde buitenstaanders, zegt veel over het gebrek aan overtuigingskracht van dat establishment. Getergde politici hoor je steeds zeggen dat ze Wilders niet gunnen dat hij, naar Vlaams voorbeeld, van een cordon sanitaire om zijn partij kan spreken; daarom negeren ze hem niet en gaan ze stug in op zijn berekenende provocaties.

 

Maar de werkelijkheid is anders: het is Wilders die een cordon sanitaire om de politiek heeft gelegd. Hij roept dat men hem en zijn kiezers buiten de deur wil houden, maar hij is het zlf die de politiek tot besmet gebied heeft verklaard. Een van zijn fractieleden verklaarde onlangs trots dat de PVV niets met het reguliere politieke bedrijf van compromis en handjeklap te maken wil hebben - dus geen deals, geen onderhandelingen, geen echt debat over standpunten. Dat is goed voor de beeldvorming, want ook bij de nieuwe rel rond het filmpje is Wilders de man van het rotsvaste principe, die zich niet wil laten besmetten door de bangige compromiscultuur. Wanneer er door zijn filmpje doden vallen, is dat voor zijn medestanders slechts het zoveelste bewijs van de gevaarlijke achterlijkheid van de islam - met andere woorden, dat filmpje heeft niks veroorzaakt, het heeft alleen iets blootgelegd.

 

Waar je je zorgen over moet maken, is de onmogelijke positie waarin Wilders zichzelf heeft gemanoeuvreerd. Hij kan geen concessie doen, niet aan de islam in Nederland, en ook niet aan de gevestigde politiek - anders lopen zijn kiezers weg. Bovendien dankt hij zijn groeiende populariteit aan een politiek van de overtreffende trap; zijn electoraat wil steeds opnieuw geprikkeld worden door steeds heftiger provocaties. Het moment dat de partij gevestigd raakt en coalities zal moeten sluiten, is het afgelopen. Dat maakt Wilders tot een gevaar - voor anderen, maar vooral voor zichzelf.

 

Hij staat niet alleen. Eenzelfde afkeer van de politiek als zodanig vind je ook aan de overkant van het spectrum, bij overtuigde moslims. Abdelhakim Chouaati, beter bekend als Ab van het komisch-fundamentalistische duo Ab en Sal, laat op zijn site weten dat echte moslims niets in de Nederlandse politiek te zoeken hebben. Zeg het maar, Ab. Zelfs al zou er een politieke partij zijn die zich volledig inzet voor de standpunten van de Islam, uiteindelijk zouden - met dank aan de coalitievorming en de consensus die drvoor bereikt moet worden - de islamitische regels (die van God afkomstig en derhalve verheven zijn) vertroebeld raken. Een coalitie vormen betekent dat je enkele standpunten zult moeten opgeven, zlfs aanpassen, om andere te kunnen behouden. Daarmee doe je de Islam, die de ultieme waarheid en rechtvaardigheid herbergt, een groot onrecht aan.

 

Op zijn website fulmineert Ab tegen de onversneden moslimhaat van Wilders, maar hij is gewoon zijn spiegelbeeld. Ook hij wil een cordon sanitaire om de politiek leggen, ook in zijn geest leidt het zoeken naar consensus tot fatale ongeloofwaardigheid. Met zijn vijand Wilders deelt Ab het beeld van Nederland als een land van schipperende lafaards, maar dan de fundamentalistische versie: rancuneus getoeter over prostitutie en homohuwelijk, het denivellerende rentesysteem, en de jammerlijke afwezigheid van de sharia.

 

Mijn teddybeer heet voortaan ook Mohammed - dat krijg je ervan.

 

Wanneer de extremen het eigenlijk met elkaar eens zijn, dan ben je dicht in de buurt van de tijdgeest. Zowel Wilders als Ab zien het democratische proces als iets diep verachtelijks, beiden huldigen een idee van zuiverheid dat iedere poging tot een dialoog als een teken van fatale zwakte beschouwt. Zij zijn zuivere mannen in een omgeving van lafaards.

 

Zulke potsierlijke eigenwaan omver kegelen, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Waar is de politicus die uitlegt dat pluriformiteit geen verlies van eigenheid hoeft te betekenen, dat echte tolerantie iets anders is dan een knieval, dat je ook jezelf kunt zijn in een omgeving van andersdenkenden? Het wordt tijd dat de politiek eens uitlegt wat democratie is. Lafaards van Nederland, verenigt u.