Bestuurdersdeelradenreagerenteleurgesteld

Door onze Amsterdamse redactie

AMSTERDAM, 18 MEI. De voorzitters van de deelraden in Amsterdam zijn zeer teleurgesteld over de uitslag van het referendum over de stadsprovincie dat gisteren werd gehouden. Een overgrote meerderheid van de bijna veertig procent van de kiesgerechtigde Amsterdammers zei 'nee' tegen de stadsprovincie en sprak zich daarmee tevens uit tegen de opsplitsing van Amsterdam in dertien afzonderlijke gemeenten.

R. Grondel, voorzitter van stadsdeel Westerpark sprak van een verpletterende uitslag. "Ik ben buitengewoon teleurgesteld. De tegenstanders hebben demagogisch geopereerd. Maar uit de uitslag blijkt ook dat sprake is van een verpletterende kloof tussen politiek, ambtenarij en de bevolking."

Ook zijn collega D. Vermeulen van stadsdeel de Pijp spreekt van een verpletterende uitslag maar legt de schuld daarvoor bij de verantwoordelijke bestuurders. "De informatie over de stadsprovincie was onduidelijk. De communicatie tussen het stadhuis en de bevolking was slecht. De tegenstanders is de kans geboden de discussie een andere wending te geven: niet het belang van de stadsprovincie stond ter discussie, alles draaide om de opsplitsing", aldus Vermeulen.

Voorzitter J. Pluim van stadsdeel Buitenveldert vindt ook dat 'de politiek' heeft gefaald waar het ging om een begrijpelijke uitleg van de noodzaak van de bestuurlijke reorganisatie. Hij vond het onderwerp ook ongeschikt voor een referendum: "Het probleem is te ingewikkeld en onvoldoende uitgekristaliseerd."

Volgens W. Mendels, wethouder van stadsdeel Zeeburg, hebben de emoties het gewonnen. "Er is een weg afgesloten." J. Koningh, voorzitter van stadsdeel Oost maakt zich, net als zijn collega-voorzitters, zorgen over de toekomst van de regionale samenwerking. Dat die samenwerking zal toenemen, terwijl Amsterdam één gemeente blijft, kan zij zich niet voorstellen. "Daar zitten de buurgemeenten niet op te wachten." Volgens haar hebben de Amsterdamse kiezers zich de stap van deelraad naar gemeente veel te dramatisch voorgesteld. "Ook als zelfstandige gemeente waren de stadsdelen blijven samenwerken."
Converted with the trial version of Word Cleaner
To remove this message click here to buy the full version now.