Ali Lazrak (49) programmaleider van het Marokkaanse nieuws- en actualiteitenprograma op radio 5

Ik zeg het, en ook tegen hen. De Marokkaanse moslimgemeenschap
wilde een toren op de moskee aan de Weesperzijde bouwen [en megafoons die vijf keer per dag tot gebed oproepen. En dan komt er een PvdA-raadslid vertellen dat dat toch moet kunnen

Dan krijg je weer te maken met dat leger Nederlanders dat extreem blijft verdedigen dat je het recht hebt op een eigen identiteit en dat het discriminatie is als iets niet mag. Zo wordt het de mensen aangepraat. Geen wonder dat de moslims dat op een gegeven moment zelf ook gaan geloven.

We moeten onderling kritisch" naar elkaar zijn. Heb jij ooit een migrant horen zeggen: we moeten geen overlast bezorgen, daar schaam ik me voor? Nooit. Alles is gericht op Nederlanders, die moeten al het begrip opbrengen. Waar om werken migranten niet? Tja, verscheurd tussen twee culturen, discriminatie. Begrijp je? Niemand die durft te zeggen: jullie zitten fout." "Marokkaanse organisaties zijn met alles bezig. Maar met criminaliteitsbestrijding? Nee hoor, daaraan valt geen eer te behalen.

Wij hebben radioprogramma's gemaakt waarin we de gewone Marokkanen om hun mening vroegen. Positieve actie bijvoorbeeld.l Mensen hebben massaal gebeld. En dan blijkt dat er een hele grote discrepantie zit tussen de mening van al die sleutelfiguren die in dezelfde vijver zitten te vissen en wat Mohammed drie hoog ergens in de Pijp denkt."

"De officiŽle mening was, dat positieve actie er moest komen en wie daartegen was, was rechts. Maar de migranten die ons belden waren ook tegen. Die zeiden: 'Hoe kan je je collega's in de ogen kijken en harmonie binnen een bedrijf realiseren als je weet dat er een mes op hun keel zit omdat ze zes procent allochtonen in dienst moeten nemen'. Dus dat is de verkeerde weg."

Er heerst zon vertekend beeld over de zielige, arme allochtonen. Onzin. Tachtig, negentig procent van de Marokkanen boven de vijftig is binnen. Die hebben in Marokko huizen en goedlopende projecten.

Het is hier op een houtje bijten en daar mooi weer spelen. Op vakantie komen ze aanrijden met een grote Mercedes en terug in Nederland stallen ze die negen maan den lang bij een boer zodat ze geen zeshonderd gulden wegenbelasting hoeven te betalen."

"Maar die tachtig procent die binnen is en nog hier woont, is die gelukkig? Ik denk het niet. Vanuit dat oogpunt zeg ik: die hele migratie is fout geweest. Maar dat is achteraf gepraat

Door de botsing van culturen?
Welnee. Ik leef hier al twaalf jaar met een Nederlandse, dat botst ook niet. Waar het om gaat is dat de migranten hier kwamen met het idee ooit weer terug te keren. En dat idee hebben ze nooit echt losgelaten. daarom is nu niemand gelukkig

Maar wat horen mensen in de moskee? Ik heb hier een boek met gebundelde preken die een imam jarenlang in Nederland gehouden heeft. Integratie is verboden. Joden, communisten, socialisten, christenen, homoseksuelen en nog veel meer, gaan allemaal naar de hel. En in de hemel mag je de hele dag meisjes ontmaagden, duurt je erectie honderd jaar en klaarkomen zes maanden. Als je vraagt: hoe worden migranten gek? Dan zeg ik: door te luisteren naar dit soort mensen

Vandaar dat ik ervoor pleit oke, religie is iets eigens, dat wil ik ook wel respecteren, maar dat moet niet een overheersende rol op straat gaan spelen.Want dan mag je die ongelovige honden ook wel bestelen.

"Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar het is een inter pretatie die wel heel makkelijk gemaakt wordt, als je zegt dat ze van geen kant deugen en dat we vijanden zijn."

zolangje maar niet van een medemoslim steelt. "Dat wordt wel vanzelfsprekend gezegd: moslims horen niet te stelen van elkaar.Terwijl een imam hoort te zeggen: je hoort van niemand te stelenf moslim of geen moslim.

"Er zijn trouwens genoeg mensen die er hetzelfde over denken als ik. Het zit ons alleen een beetje tot hier dat je het om je heen allemaal verkeerd ziet gaan en niet bij machte bent om dat aan de orde te stellen.