AMSTERDAM -  Een dertienjarige jongen heeft vorig jaar geprobeerd een 91-jarige vrouw te verkrachten in Amsterdam. Hoewel er bloed, DNA en vingerafdrukken zijn gevonden, ontkent de jongen. Zijn vader zegt dat het om een complot gaat.

Het incident gebeurde in de woning van het slachtoffer in een Amsterdams verzorgingstehuis. De jongen greep de vrouw vast, sleurde haar naar het bed en dreigde haar dood te schieten. Vervolgens scheurde hij haar kleding kapot en probeerde haar te verkrachten.

De poging mislukte, maar het slachtoffer liep wel hevige verwondingen op en voelde zich onteerd en vies. De rechtbank boog zich deze maand over de zaak en achtte de poging tot verkrachting bewezen. De jongen zit momenteel vast in een justitiŽle jeugdinrichting. Deskundigen gaan zich nu buigen over de persoonlijkheid en motieven van de verdachte. Zijn straf zal afhangen van de uitkomsten van deze onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank bevestigd.

Het slachtoffer kende de verdachte al enige tijd. De jongen had al eerder bij haar voor de deur gestaan, waarbij hij haar oneerbare voorstellen had gedaan. Zo zou hij gevraagd hebben of hij de vrouw naakt mocht zien. Dit voorval werd destijds gemeld bij de politie.

De jongen ontkent dat hij de vrouw ooit oneerbare voorstellen heeft gedaan, hij zou die bewuste dag Koranlessen hebben gevolgd in een moskee in het buitenland. Dit alibi wordt echter niet ondersteund.

Zijn ouders denken dat hun zoon slachtoffer is van een complot. Zij geloven niet dat er DNA en vingerafdrukken van hun zoon op de plaats delict zijn aangetroffen. Ook de verwondingen die hij had door toedoen van het slachtoffer overtuigen de ouders niet.

Verschillende deskundigen hebben de jongen inmiddels onderzocht, met wisselende uitkomsten. Wel staat vast dat hij al eerder problematisch gedrag heeft vertoond. Zo is de jongen vaker betrokken geweest bij geweldsincidenten en vertoonde al eerder grensoverschrijdend gedrag richting meisjes. De vader ziet de buitenwereld als schuldige voor de gedragsproblemen van zijn zoon.