Demonstratie in Amsterdam tegen anti-homogeweld

Gepubliceerd: 13 juni 2010 17:28 | Gewijzigd: 13 juni 2010 18:21

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 13 juni. Bij het homomonument op de Westermarkt in Amsterdam hebben vanmiddag honderden homo’s en lesbiennes gedemonstreerd tegen het toenemende aan homoseksulaiteit gerelateerd geweld.

De afgelopen weken is er in Amsterdam drie keer aangifte gedaan van geweld tegen homo's.

Het initiatief een demonstratie te organiseren was op Facebook ontstaan en verspreid. Sprekers waren onder anderen waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher, oud-deelraadvoorzitter en aankomend Kamerlid voor de PvdA Ahmed Marcouch, en wethouder Andree van Es, verantwoordelijk voor minderhedenbeleid. Ook spraken enkele slachtoffers van tegen homo’s gericht geweld.

Lodewijk Asscher betoogde dat het geweld tegen homo’s ,,moet en gáát ophouden”. Volgens hem zijn Amsterdammers ,,tegen één ding intolerant en dat is intolerantie”. Volgens wethouder Van Es is ,,de Kalverstraat voor iederen veilig die hand in hand wil lopen: dát is de norm!”

Ahmed Marcouch bepleitte veel zwaardere sancties tegen plegers van geweld tegen homo’s: ,,Ze horen niet binnen zes uur weer op straat te staan, maar geknipt en geschoren te worden voor ze weer de straat op mogen.” Hij riep degenen die niet tegen vrijheid en tolerantie kunnen op te vertrekken uit Nederland.

Opvallend was dat niemand van de sprekers, ook de organisatie niet, het aandeel van Nederlandse jongens van Marokkaanse afkomst bij geweld tegen homo’s noemde. Fya Mrya, één van de organisatoren van de demonstratie, zei na afloop van de demonstratie die ongeveer een uur duurde, dat zij ,,die discussie over Marokkaanse jongens” niet wil aangaan. Ahmed Marcouch zei na afloop zich bewust te zijn van het aandeel van jongens van Marokkaanse afkomst, maar het goed te vinden dat de samenleving als geheel werd aangesproken. Hoe hoger de drempel tegen dit geweld, hoe minder snel ook ,,dit soort specifieke kwelgeesten” er volgens hem toe overgaan.

Hij zei dat ouders in stadsdeel Slotervaart, waar hij getracht heeft homoseksualiteit bespreekbaar te maken, het onderwerp inderdaad soms bespreken. ,,Dat staat nog in de kinderschoenen, daarom is het zo belangrijk dat politiek verantwoordelijken de boodschap van tolerantie blijven uitdragen.”

Aan de demonstratie namen ook enkele gehoofddoekte moslima's deel. De demonstratie verliep zonder incidenten.