Dat Marokkaanse jeugd op straat hangt heeft een reden

Door onze correspondentBrian van der Bol

Reportage | Zaterdag 11-10-2008 | Sectie: Binnenland | Pagina: 02 | Brian van der Bol

Na problemen met Marokkaanse jongens in de Goudse wijk Oosterwei, en landelijke ophef hierover, stuurde de gemeente jongerenwerkers op hen af.

Een paar dagen nadat Connexxion besloot geen bussen meer te laten rijden door de wijk Oosterwei in Gouda, belaagden buurtbewoners journalisten. Meer dan zat waren ze de massale media-aandacht. Na deze escalatie stapte de gemeente naar Factor G, een organisatie voor maatschappelijke ondersteuning die actief is in Gouda-Oost, met de mededeling aan jongerenwerkers extra alert te zijn. We kregen de opdracht om 24 uur per dag in de wijk te zijn, zegt jongerenwerker Nouri Khaouakki (28).

We slapen niet goed, dus er moeten jongerenwerkers op af, is het idee dat jongerencoach Youssef Kalai (36) daarbij kreeg. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de inzet van jongerenwerkers altijd meebeweegt met de onrust in de wijk.

De Goudse burgemeester Wim Cornelis vond dat de problemen in zijn stad werden overdreven. De korpschef van de regiopolitie Hollands Midden, Jan Stikvoort, liet vorige week weten dat hij zich ergerde aan de toon tijdens het debat in de Tweede Kamer over de problematiek in Gouda. Cornelis stuurde het parlement deze week een brief van dezelfde strekking.

Maar de burgemeester wil de overlast van Marokkaanse jongeren in zijn stad wl aanpakken. Dinsdag belegde Cornelis een persconferentie, waarin hij harde maatregelen aankondigde. Zo wil hij probleemjeugd dwingen werk te zoeken en jongeren uit huis plaatsen als hun ouders ze niet in bedwang kunnen houden.

De jongerenwerkers zijn het eens met een deel van de maatregelen. Ouders moeten volgens Kalai worden aangesproken op het gedrag van hun kinderen, omdat ze meestal geen idee hebben wat die op straat uitspoken. Maar als ouders blijven weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen, dan is uithuisplaatsing een goede optie, vindt de jongerencoach.

Strenger bestraffen van crimineel gedrag zou wat Kalai betreft ook helpen. Hij merkt dat jongeren zelf vinden dat ze na een misdrijf snel weer buiten staan. De jongerencoach is een voorstander van taakstraffen in de eigen wijk. Daar zijn de ouders, de neefjes en de vrienden. Om ze station Hollands Spoor in Den Haag te laten reinigen, heeft geen zin.

Een 85-jarige man, die al ruim vijftien jaar als vrijwilliger in Oosterwei werkt, wil in buurthuis t Wiel best vertellen over zijn wijk. Maar alleen als zijn naam niet in de krant komt. De man zegt dat toen hij begin jaren negentig zijn vrijwilligerswerk startte, er al veel overlast van Marokkaanse jongeren was. In de loop der jaren ging het steeds beter. Tot een jaar of twee geleden. Er hingen weer meer jongeren op straat die overlast veroorzaakten. Mensen die boodschappen deden bij de supermarkt werden uitgedaagd en lastiggevallen. Bussen werden bekogeld met eieren en tomaten. De boosdoeners waren meestal jongetjes tussen de acht en veertien jaar. De vrijwilligers vonden dat de gemeente iets moest ondernemen om de jongeren van de straat te houden, maar ze hadden niet het idee dat de gemeente de klachten serieus nam.

Toch vindt de man dat de problemen opgeblazen en overtrokken werden. Dat hoor je ook van andere mensen die al lang in Oosterwei wonen, als je hun vraagt terug te blikken op hoe hun buurt in het nieuws kwam. Diezelfde mensen vertellen dat het dertig, veertig jaar geleden een overwegend blanke buurt was. Nu is nog maar 29 procent van de bewoners in Oosterwei autochtoon, tegen een stedelijk gemiddelde van 78 procent. In de buurt is 52 procent van Marokkaanse afkomst. Bijna een op de vijf bewoners zit in de bijstand (stedelijk: 5 procent).

Naarmate de dag vordert hangen steeds meer groepjes jongeren op straat rond. Ze leunen tegen een muurtje of een auto. Ze praten wat, kijken doelloos voor zich uit, spugen regelmatig op de grond. Dat jongeren in Oosterwei veel op straat hangen, heeft volgens Kalai een voor de hand liggende oorzaak. Veel Nederlandse kinderen hebben een eigen kamer met een Playstation en een plasmascherm. Hier slapen ze met vier kinderen op een kamer.

Hoewel de meeste overlastgevende jongeren openstaan voor hulp, vertelt Youssef Kalai, zijn er ook die niet geholpen willen worden. Die groep loopt volgens hem het risico af te glijden naar de criminaliteit. Oosterwei telt volgens de politie zon twintig criminele jongeren.

Nouri Khaouakki zegt dat jongerenwerkers niet alle problemen in de wijk kunnen oplossen. Hun taak, vindt de jongerenwerker, is overlastgevende jongeren weer een zinvolle invulling van hun leven te geven. Van de 110 overlastgevers die Oosterwei telde gaan er inmiddels 70 weer naar school of ze zijn aan het werk. En dat vervult de jongerenwerkers van Factor G best een beetje met trots.