verzameling Russische "democratische" wetgeving:

Rusland rekt definitie van ‘hoogverraad’ op, critici vrezen onderdrukking

okt 2012

Het Russische parlement heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel om de definitie van ‘hoogverraad’ te verruimen. Tegenstanders vrezen dat de nieuwe wet bedoeld is om ook dissidenten en activisten ermee aan te kunnen pakken.

De huidige wetgeving stelt dat onder hoogverraad wordt verstaan dat iemand spioneert of informatie doorgaf die de staatsveiligheid in gevaar kan brengen. In het wetsvoorstel wordt de opvatting een stuk breder: wie meewerkt aan iets wat ‘de constitutionele orde, de soevereiniteit en de territoriale integriteit’ van het land kan aantasten, zit al fout.

Bij mensenrechtenactivisten heerst de angst dat dit betekent dat iedereen die kritisch is tegenover Rusland binnen de wet veroordeeld kan worden tot lange gevangenisstraffen. De wet is zo losjes geformuleerd dat de regering iedereen met een afwijkende mening als verrader kan aanduiden, stellen ze. Onder Poetin werden eerder al wetten aangenomen waardoor boetes voor protesten drastisch werden verhoogd en hulp aan internationale organisaties aan banden wordt gelegd.

Activist Lev Ponormarjov zegt tegen persbureau AP:

“Ze kunnen elke soort activist hierdoor vastzetten. Het is een zwaard van Damocles boven het hoofd van iedereen die contacten met buitenlanders onderhoudt.”

De wet is geschreven door de Russische veiligheidsdienst FSB, de opvolger van de ooit zo gevreesde KGB. Ook het bieden van advies of geldelijke steun aan een land of een internationale organisatie, wordt voortaan als hoogverraad beschouwd.

De Doema nam de wet met een overweldigende meerderheid aan en hetzelfde zal waarschijnlijk gebeuren in de Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement. De straf voor hoogverraad, twintig jaar cel, blijft in de nieuwe wet hetzelfde.

Poetin heeft sinds hij in maart voor de derde keer als president werd gekozen de oppositie hard aangepakt. De massale straatprotesten die in de aanloop naar de verkiezingen werden gehouden waren volgens Poetin het werk van Washington, bedoeld om Rusland te ondermijnen. Poetin trok tijdens de campagne regelmatig van leer tegen de Verenigde Staten.

 

ILLEGALE DEMOCRATISCH

juni 2012

Het wordt voor de oppositie in Rusland bijna onmogelijk om te demonstreren. Na de Doema heeft ook de Senaat een wetsvoorstel goedgekeurd waarin de boetes voor het deelnemen aan illegale demonstraties fors omhoog gaan.

 

Russische anti-homowet doet angst herleven

maart 2012

 

In Sint-Petersburg werd woensdag een wet aangenomen die stelt dat het propaganderen van homoseksualiteit onder minderjarigen verboden is. Diverse groeperingen die opkomen voor de belangen van homoseksuelen vrezen het ergste, nu ook andere steden erover nadenken om deze wet in te voeren.

De wet lijkt een antwoord te zijn op de toename in protesten en demonstraties voor de rechten gelijkheid van homo’s in Rusland, met name in Sint-Petersburg en Moskou.

Vitaly V. Milonov, degene die de wet heeft opgesteld en uitdrukkelijk woordvoerder is voor de Russische orthodoxe kerk en die homo’s omschreef als pervers, heeft de belangenorganisaties voor homoseksuelen beschuldigd van het voeren van een door het Westen gesteunde campagne om de jeugd te beïnvloeden en ‘te verpesten’. “Deze wet is een verklaring van de morele soevereiniteit van Rusland”, aldus Milonov gisterenmiddag nadat de wet was aangenomen.