Geen veroordeling vrouw herkent dader niet

Opnieuw bleek vrijdag dat de grote aanrandingszaak in Keulen justitie voor een zeer zware opgave plaatst.

In het eerste proces wegens de massale aanrandingen Oudjaarsnacht in Keulen, is de verdachte die vrijdag terechtstond vrijgesproken van seksueel geweld.

Hoewel honderden vrouwen aangifte deden van aanranding, blijkt het voor de Duitse justitie moeilijk verdachten te identificeren en bewijs rond te krijgen.

Twee weken geleden waarschuwde burgemeester Henriette Reker van Keulen in NRC al dat slachtoffers ermee moeten rekenen dat veel daders vrijuit zullen gaan. Weliswaar is er meer dan 1.100 uur opnames van bewakingsvideo’s, maar de beelden van het donkere, overvolle plein tussen station en Dom, en het gebied in en rond het station, zijn slecht en leverden justitie weinig bruikbaars.

In Duitsland en daarbuiten werd geschokt gereageerd toen bleek hoeveel vrouwen in het nauw waren gedreven, bestolen en aangerand door mannen van buitenlandse komaf.

De stemming over de toestroom van vluchtelingen uit vooral Syrië naar Europa sloeg om, ook al bleek later dat de meeste verdachten afkomstig waren uit Algerije en Marokko. Tot nu toe zijn alleen negen mannen veroordeeld voor diefstal en andere kleine delicten en nog niemand voor seksuele delicten. Vooralsnog staan in Keulen geen andere aanrandingszaken van Oudjaar op de rol.

De 26-jarige Algerijn die vrijdag voor de rechter verscheen maakte volgens de aanklacht deel uit van een groep van ongeveer tien mannen die een vrouw omsingelde, zoals veel vrouwen die nacht overkwam. De man zou haar borsten, billen en heupen hebben betast en haar mobiele telefoon hebben gestolen uit de tas die ze voor haar borsten hield om zich te beschermen. De Algerijn ontkende.

Het 54-jarige slachtoffer vertelde in de rechtszaal hoe geschokt ze was toen ze in het gedrang in de stationshal de vreemde handen op haar lichaam voelde. Ze had het uitgeschreeuwd, zei ze. Op het politiebureau waar ze aangifte deed had ze gezegd dat ze de dader niet zou kunnen identificeren, maar later zei ze hem op een foto „voor 70 procent zeker” te herkennen. Vrijdag in de rechtszaal bleek ze hem toch niet te herkennen. Als de vermoedelijke dader wees ze nu de jongere broer van de verdachte aan, die tegelijk met hem terechtstond, alleen voor diefstal. De aanklager zag zich daarop genoodzaakt in te stemmen met de rechter dat er geen bewijs voor aanranding was.

Beide mannen werden wel veroordeeld voor auto-inbraak, half december. Ze waren betrapt door de politie. Dat de oudere broer de telefoon van de aangerande vrouw in zijn bezit had bleek geen bewijs dat hij het had gestolen. Via zijn advocaat zei hij dat hij de telefoon voor 50 euro had gekocht.

De twee mannen, die in voorarrest zaten, kregen zes maanden voorwaardelijk voor de auto-inbraak en heling van mobieltjes. Omdat bleek dat ze geen asielaanvraag hadden ingediend en illegaal in Duitsland waren, zullen ze worden uitgezet naar Algerije en tot die tijd vast blijven zitten.

Na de gebeurtenissen in Keulen zijn 1170 aangiftes gedaan, in 492 gevallen gaat het om seksuele delicten. Elf mannen zitten in voorarrest.