DebielendefilÚ

U bent?

Ik ben de papagaai van de familie Van Loon!

En?

Ik heb de parkiet en de huismus zojuist omgeluld en we gaan nu weg. Ons baasje is er geestelijk nog niet aan toe. Hij zit apathisch in de bijkeuken op een taxi te wachten en moet nog door u ge´nterviewd worden. Er is namelijk nog niemand vertrokken zonder ondervraagd te zijn door iemand met een microfoon en hij is er helemaal klaar voor! Als u maar wel weer domme vragen stelt, anders raakt hij in de war.

Ik kan niet anders. Vertrekken alle vogels uit de Betuwe?

De mestkuikens hebben niet zo'n zin. Die zitten met zijn vier miljoenen in een hele benauwde schuur en die zouden het heerlijk vinden als ze mogen verzuipen. Zij ervaren de hoge waterstand als een verlossing. De perfecte su´cide. En zo denken de meeste kistkalveren en de nertsen van de fokkerij hier verderop er ook over. Voor hun is het een uitkomst.

Wat gaat er door u heen?

Heel veel. Eigenlijk voel ik me BosniŰr en TsjetsjeniŰr tegelijk. Heel vaak zie je die beelden en realiseer je je niet wat die mensen en dieren meemaken, maar nu ik zelf ook slachtoffer ben, voel ik me ÚÚn met de bevolking van Kobe en Rwanda. Hoewel? Rwanda moet niet zeuren, want daar is niet eens water. Ik ben Koerd. Een Palestijnse Koerd, maar dan uit Tiel.

Had Tiel in deze spannende dagen iets aan Jomanda?

Jomanda had meer aan Tiel dan Tiel aan Jomanda. Ze heeft enorm veel water kunnen instralen en dat komt de mensheid op den duur toch ten goede. Ik denk dat de kankerverwekkende Noordzee, mede dankzij Jomanda, een mooie heldere plas zal worden. Zelfs zo helder dat Jezus er binnenkort wel weer eens een ouderwets rondje op wil wandelen zonder dat hij de kans loopt dat de gaten in zijn voeten branden.

Wat vond u het fijnst deze dagen? Het meest hartverwarmend?

Het Endemolfeestje van donderdagavond. Al die artiesten die geheel belangeloos hun hit kwamen spelen, een bedrijf als AC Hotels en Restaurants dat vijfduizend gulden gaf. Toen brak mijn hart. Vijfduizend gulden! Ongelooflijk. En dan die Linda de Mol, die al dat geld op een Mies Bouwman-achtige wijze naar binnen kirde. Echt geweldig. En die Caroline Tensen is ook zo'n gekke, spontane meid! Heerlijke avond. Wat een schitterend debielendefilÚ!

De opbrengst van de actie was natuurlijk fenomenaal. 33 miljoen! Dus elke Nederlander heeft twee gulden gegeven en dat is toch een onvoorstelbaar mooi bedrag! En als je weet dat Kok het heeft verdubbeld, dan is het eigenlijk vier piek. En dan word je helemaal stil! Ik vond het heel goed dat het publiek meedeinde op het Wilhelmus van onze Bill van Dijk. Wat een man! Even was ik bang dat het publiek massaal zou gaan janken en dat de Waal dat alsnog niet aan zou kunnen, maar het is allemaal goed afgelopen. Goeie jongen die Bill, fijne mensen bij RTL en Van den Ende. Echte mensen.

Weet u dat in Aalsmeer het idee voor de actie ontstond toen ze het zakken vullen zagen. Dat doen wij al jaren, dachten ze daar en zo ontstond de spontane actie.

U mag er van denken wat u wil. Ik heb mensen gezien, echte mensen van vlees en bloed en toen ik de wave door de tent zag gaan en de aanstekers zag branden bij AndrÚ Strauss & Co kreeg ik kippevel!

De hele ramp krijgt dagelijks tien seconden op CNN! Is dat terecht?

Wat is CNN? Ik weet alleen dat ik een hele leuke week heb en ik vond donderdagavond een magistrale televisie-avond. Leuker dan carnaval, gezelliger dan de Elfstedentocht en wat mij betreft: Volgend jaar, zelfde plek, zelfde tijd.

Dank u wel!

Graag gedaan!