Burgeroorlog in Italië"

ROME - 4 aug 2013

De centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid (PDL) heeft voor zondagavond opgeroepen tot een betoging in Rome tegen de veroordeling van haar leider Silvio Berlusconi. De ex-premier van Italië was donderdag door de Hoge Raad definitief veroordeeld tot 4 jaar cel wegens belastingfraude.

De PDL oefende sindsdien druk uit op president Giorgio Napolitano om Berlusconi gratie te verlenen. De hoogbejaarde oud-communist wil daar echter niet van weten. PDL-coördinator Sandro Bondi waarschuwde daarop zaterdag voor een „burgeroorlog” in Italië. Het staatshoofd stelde daarop in een verklaring dat dit soort uitlatingen „onverantwoord” zijn.

Premier Enrico Letta schoot Napolitano te hulp: centrumrechts moet het staatshoofd niet op een „ongepaste en afperserige manier” betrekken bij de justitiële problemen van Berlusconi. Volgens Italiaanse media proberen Letta en Napolitano echter de spanningen niet al te hoog op te laten lopen. Beiden hechten in het belang van de politieke stabiliteit van het land aan de voortzetting van de brede coalitie, waarin PDL en Letta's centrumlinkse PD de belangrijkste partijen zijn. Die werd na de verkiezingen in februari met veel moeite geformeerd.

Italië gaat gebukt onder een zware economische crisis. Napolitano zit daarom niet te wachten een situatie waarin hij vervroegde verkiezingen moet uitschrijven.