Arts VUmc expres alleen gelaten

 
 

AMSTERDAM - Een longarts van het VUmc is vlak voor een operatie opzettelijk alleen gelaten. Zo werd geprobeerd hem een fout te laten maken.

 
Dat staat in een anonieme melding die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is binnengekomen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De anonieme melder spreekt van een zeer verontrustend voorval omdat dit wijst op een strafbare samenzweringsoperatie om een arts te beschadigen. Bovendien is niet gedacht aan de veiligheid van de patiŽnt.

Protocol

Bij het incident zou de betreffende chirurg, Rick Paul, assisteren bij een middenrifoperatie in juni, maar de collega-arts liet op het laatste moment weten dat hij er niet bij kon zijn.

Paul overwoog de operatie alleen uit te voeren omdat de patiŽnt al onder narcose was, maar bedacht zich omdat dit niet volgens het protocol is. De collega-arts bleek even later toch aanwezig.

Onderzoek

De inspectie neemt het voorval zo serieus dat het naast het verscherpte toezicht op het Amsterdamse ziekenhuis onderwerp van onderzoek is geworden. De betrokkenen zijn inmiddels ondervraagd. Dinsdag worden er vervolggesprekken gevoerd.

Binnen het VUmc rommelt het al langer. Sinds augustus staat het ziekenhuis onder toezicht vanwege de verstoorde verhoudingen tussen artsen op de longafdeling.

Verschillende artsen, waaronder Paul, stapten naar de inspectie om de problemen aan de kaak te stellen. Sindsdien zit hij ziek thuis. Een andere klokkenluider, Piet Postmus, dreigt zijn baan te verliezen.