Duivelsaanbidding' in Marokko zwaar gestraft

Door onze correspondent Steven Adolf

CASABLANCA, 8 MAART.De duivel wordt aanbeden in muziekcafÚs van Tanger tot Essouira, in Casablanca en Rabat.

Dat althans lijkt de gerechtvaardigde conclusie nadat een rechtbank in Casablanca deze week veertien jonge fans en musici van hardrockmuziek wegens `duivelsaanbidding' veroordeelde tot straffen van een maand tot een jaar gevangenis.

De uitspraak volgde nadat de politie in Casablanca de jongeren had gearresteerd vanwege hun zwarte kleding, lange haar en andere parafernalia van de heavy metal-scene.

Het zogehten `satan'-proces heeft de afgelopen dagen voor grote opschudding gezorgd in de Marokkaanse publieke opinie. Binnen linkse en liberale Marokkaanse kringen werd de rechtzaak beschouwd als een duidelijke sabotage van het democratiseringsproces dat is ingezet onder de nieuwe Marokkaanse koning Mohammed VI.

Op de achtergrond speelt daarbij de vrees dat de opkomst van fundamentalistische moslimpartijen de burgelijke vrijheden op langere termijn bedreigt. ,,Schande'' kopte het liberale zakenblad L'Economiste gisteren naar aanleiding van de veroordeling.

Volgens het hoofdcommentaar maakt Marokko zich belachelijk als volwassen rechtstaat. ,,Ze zijn veroordeeld voor `satanisme' een delict dat door een onbekende is verzonnen, buiten iedere wet om. Wie zich achter deze jongeren opstelt, steunt ook een vrij en democratisch Marokko'', aldus L'Economiste strijdvaardig.

Volgens de openbare aanklager komen de satanvereerders bijeen in een cultus die gekenmerkt wordt door harde muziek van het genre hard-rock of heavy metal. Het leger van Satan valt voorst te herkennen aan hun lange haar en oorringen, alsmede hun ,,bizarre zwarte kleding met afbeeldingen van doodshoofden, cobra's en bepaalde symbolen waaronder het pentagram en de antichrist (het omgekeerde kruis)''. Doel van de bijeenkomsten, aldus de aanklager: de samenleving in een staat van psychose brengen.

In scherpe kritieken is het vonnis van de Marokkaanse rechtbank afgewezen. Daarbij werd door critici ondermeer de vraag gesteld of het in Marokko tegenwoordig verboden is om om zwarte T-shirts, lang haar en oorringen te dragen. Ook werd gewaarschuwd dat in het populaire volksgeloof vele vormen van geesten en duivels bestaan, die strikt genomen door het vonnis in gevaar komen.