Doden bij rellen over in

ACCRA, 18 JAN. Woedende menigten hebben in de Ghanese hoofdstad Accra zeven mensen doodgeslagen die verdacht werden van diefstal van penissen door tovenarij. Zij zouden vervolgens geld van de "slachtoffers" willen hebben om hen weer te "genezen", zo deelde de politie in de Ghanese hoofdstad gisteren mee. Een van de slachtoffers werd leven verbrand.

Bij de ongeregeldheden, die donderdag begonnen, zou ook een aantal mensen zwaar gewond zijn geraakt. Gisteren breidden de rellen zich uit naar de havenstad Terma. De politie wist te voorkomen dat daar en gewonden vielen. Dertien mensen, onder wie twee Nigerianen, werden in preventieve hechtenis genomen om hen te beschermen tegen de volkswoede.

Slachtoffers beweren dat alleen al door de aanraking van een tovenaar hun genitali´┐Żn waren gekrompen of zelfs geheel verdwenen. De politie zegt dat alles het werk is van dieven. Bendes dieven en zakkenrollers verspreiden de geruchten om zo mensenmassa's op de been te krijgen zodat zij hun slag kunnen slaan.

Politiecommissaris Agbelie van Accra zei dat enkele 'slachtoffers' waren onderzocht. Er was met hun geslachtsdelen niets aan de hand.

Eind vorig jaar waarschuwden de autoriteiten in hun landgenoten niet naar Togo te gaan waar enkele Ghanezen waren gedood op verdenking van het laten verdwijnen van geslachtsorganen. Soortgelijke incidenten hebben zich onlangs ook in Kameroen voorgedaan. Toen werden Nigerianen het slachtoffer van een dergelijke collectieve hysterie. (AFP, AP)