Boekhouder ongenode gast op feesten beroemdheden

PARIJS, 16 SEPT. Een gepensioneerde boekhouder is er veertien jaar lang in geslaagd om ongenodigd aanwezig te zijn bij alle tuinfeesten die de Franse president heeft gegeven op het Elyse� paleis ter ere van juli, de dag van de Bastille.

De man, Claude X, bezit ook een fotoboek met talloze foto's die zijn gemaakt tijdens feesten en partijen waar hij opduikt naast of achter presidenten, regeringsfunctionarissen en andere beroemdheden. Zo is Claude te zien, pratend met Mitterrand en met Alain Delon tijdens een tuinfeest van Mitterrand, lopend achter opera-diva Barbara Hendricks en de Franse minister van cultuur, Douste-Blazy, tijdens het filmfestival te Cannes en op de trap tijdens hetzelfde festival achter de Amerikaanse actrice Sharon Stone en naast de Spaanse prinses Elena tijdens het binnenhalen, deze zomer van de winnaar van de Tour de France, Miguel Indurain.

De is een meester in het misleiden van lijfwachten en andere veiligheidsfunctionarissen, zo is gebleken. Tijdens de laatste viering van de Bastille dag bevond hij zich tussen de 61 staats- en regeringsleiders die door de recent ge�nstalleerde president Chirac waren uitgenodigd. Hij keek naar de militaire parade vanaf de eretribune en schudde Chirac de hand.

"Claude is geen minister of diplomaat en was niet genodigd", zo schrijft het Franse sensatieblaadje VSD. "Sinds Claude met pensioen is gegaan, beleeft hij de droom uit zijn kindertijd: dichtbij de Groten der aarde komen", aldus de VSD.

Het Elyse� wilde niet reageren op het verhaal, dat naar buiten kwam nadat het Franse televisiestation France-2 Claude had uitgerust met een miniatuurcamera om te filmen hoe dicht hij tijdens de militaire parade op de Bastille dag bij president Chirac kon komen. De tv-uitzending, die stond gepland op 18 september, is niet doorgegaan. France-2 verklaarde dat een "niet opportuun" geacht programma over presidenti�le bescherming, niet zou worden uitgezonden.

De ontmaskering van Claude komt voor de Franse regering, die na de golf van bomaanslagen in Frankrijk door de inzet van het leger en extra politiemensen probeert het Franse volk weer een gevoel van veiligheid te geven, op een gevoelig moment. De Franse president heeft ook persoonlijk verklaard dat hij met de inzet van extra politiemensen het terrorisme zal bestrijden.

Chirac heeft de veiligheidsmaatregelen voor zijn persoonlijke bescherming na zijn aantreden als president gehalveerd. Die maatregel moet bijdragen aan zijn imago van een president die dichtbij het volk staat. (AFP, Reuter)