stefan stefan 1 2 2008-01-11T22:24:00Z 2008-01-11T22:29:00Z 1 zuid 1 1 9.2720 XTC-bende beschikte over netwerk van bedrijven; Vriendinnen werden via BV's gehuisvest

Door onze redacteur HANS MOLL

ROTTERDAM, 6 AUG. De zaak met de XTC-bende, totnutoe de grootste handel in chemische drugs die de politie heeft ontmanteld, kwam volgens het interregionale rechercheteam begin september 1991 aan het rollen na een tip van een informant. De eerste arrestatie had november 1991 plaats in Sheerness in Engeland.

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur werd daar met zeven "geprepareerde' bankstellen gearresteerd: de bij een groothandel in Halfweg gekochte meubels waren voorzien van dubbele bodems. Daarin troffen douane-ambtenaren 1,2 miljoen tabletten amfetamine en XTC aan. De 28-jarige bestuurder, Benno B., komt pas volgend jaar in Engeland voor op verdenking van deelname aan een criminele samenzwering.

B. werd binnen de organisatie de "woensdag-man' genoemd omdat hij op die dag regelmatig van Vlissingen naar Sheerness overstak. Op de terugreis nam hij Engelse, Guernsey en Schotse ponden mee in zijn reservewiel. Andere koeriers smokkelden het geld in vuilniszakken, verborgen in de zijpanelen van een auto, of in weekendtassen van busreizigers uit Engeland.

Blijkens facturen die de politie in Krimpen aan den IJssel vond, kwam de grondstof voor XTC, piperonylmethylketon, van de groothandel in farmaceutische grondstoffen Ludeco in Brussel, dat van maart tot en met december vorig jaar ongeveer 37.000 kilo van de stof leverde. Bij de aankoop van de grondstof maakte de drugsbende gebruik van een in Gibraltar ingeschreven firma. De XTC-grondstof werd zogenaamd ingekocht voor het in Nigeria gevestigde bedrijf Ezeonyido.

Het Belgische bedrijf maakte gebruik van valse uitvoerdocumenten. Zo stond op een zending van 1.400 kilo een stempel met een registratienummer dat de uitvoer van 43 pallets kaas moest dekken. Kwitanties van geldstortingen aan het bedrijf werden bij een van de Nederlandse hoofdverdachten aangetroffen. Op de facturen staat de firmanaam, Ludeco. De directeur, graaf Le Barrť le Comogne, ontkent ten stelligste dat zijn bedrijf ooit aan wie dan ook piperonylmethylketon heeft geleverd.

In Nederland werden de piperonylmethylketon en diverse andere grondstoffen opgeslagen in loodsen verspreid over het land. In Dirksland, Waddinxveen en Rockanje trof de politie opslagplaatsen aan. Gebruiksklare pillen werden aangetroffen bij de moeder van een van de verdachten in de Berlagehof te Amsterdam.

Volgens de politie werd het onderzoek naar de lokatie waar XTC werd vervaardigd ernstig belemmerd door een "corrupt contact" dat de organisatie zou hebben gehad bij PTT Telecom in Rotterdam. Een inmiddels ontslagen PTT-medewerker wordt ervan verdacht de Rotterdamse hoofdverdachte Tonny van D. te hebben gewaarschuwd dat zijn telefoon door justitie werd afgeluisterd. Van D. heeft als tegenprestatie een bedrag van ongeveer 10.000 gulden laten overmaken voor een reis van de PTT'er met zijn familie naar Portugal.

Justitie vermoedt dat Van E., Van D. en de Belg Dannie L. zich niet alleen bezighielden met inkoop, produktie, opslag, transport en verkoop, maar ook met het witwassen van de drugsgelden. Daarbij zouden zij hulp hebben gehad van enkele, vooralsnog voortvluchtige handlangers in Nederland en BelgiŽ. Een Zandvoortse makelaar in onroerend goed, Wim E., wordt ervan verdacht voor vele miljoenen guldens voor de organisatie te hebben geÔnvesteerd in allerlei legale projecten. Hij werd aanvankelijk door de politie gezien als de financiŽle expert van de bende. De rechter-commissaris hief echter wegens gebrek aan bewijs reeds enkele dagen na zijn aanhouding zijn voorlopige hechtenis op.

De in Antwerpen woonachtige Robert C. wordt ervan verdacht op verzoek van T. van D. in BelgiŽ diverse rechtspersonen te hebben opgericht. Ook betaalde T. van D. grote bedragen in diverse valuta aan de Nederlander Johan F. die deze bedragen in andere valuta omwisselde, onder andere bij het wisselkantoor Stevens in Antwerpen. Daarbij maakte F. - nu voortvluchtig - gebruik van een aantal Ierse BV's, een in Luxemburg gevestigd bedrijf en de WAFA bank in Marokko.

De CRI heeft gereconstrueerd hoe in ťťn geval het drugsgeld van het ene bedrijf naar het andere werd overgemaakt. Uit de kas van de organisatie gingen Britse ponden ter waarde van 2,5 miljoen gulden via Johan F. in Nederland naar Robert C. in Belgie. C., die begin september in Antwerpen moet voorkomen voor het witwassen van drugsgelden, wisselde de ponden in Nederlandse guldens en Belgische franken. Hij stortte het geld op een Antwerpense rekening van een in Dublin gevestigd bedrijf.

Vanaf deze rekening werd weer geld overgemaakt naar een rekening van een bedrijf in Luxemburg, Marine Estate , Trading Investment, waarvan Johan F. rekeninghouder was. Vervolgens gaf F. het wisselkantoor Stevens in Antwerpen opdracht geld over te boeken van het Luxemburgse bedrijf naar American Harbour Warehousing BV in Amsterdam, dat wordt beheerd door de Internationale Handelsmaatschappij "Convoy Contigas BV', die op naam staat van Wim E. Deze gaf daarop de NMB opdracht 2,5 miljoen over te boeken van American Harbour Warehousing BV naar Convoy Vastgoed, dat ook op zijn naam staat. Ten slotte kreeg een aannemersbedrijf van Convoy Vastgoed opdracht drie cacaoloodsen in de Amsterdamse haven te bouwen. Eind vorige week is door justitie beslaggelegd op de loodsen.

Leden van de organisatie zorgden via buitenlandse BV's ook voor huisvesting van hun vriendinnen. Zo verwierf een in Dublin gevestigd vennootschap het eigendomsrecht van een pand in Utrecht. Directeur van deze vennootschap was de echtgenote van Robert C. uit Antwerpen. Vervolgens verhuurde de vennootschap het pand aan mevrouw A. P., de vriendin van Dannie L. Via eenzelfde omweg kon de vriendin van Tonny van D. in een pand in Krimpen aan de IJssel wonen. Ook op deze panden is beslaggelegd.

De vriendin van Van D. was bestuurslid van een eveneens in Dublin gevestigd bedrijf dat onroerend goed in Griekenland kocht en in vruchtesappen handelde. Dannie L. investeerde in het "Sumba Reef Lodge project', gefinancierd door PT Indonesian Adventure Sports op Bali.

Zowel Van D. als L. zijn voortvluchtig. Van D. werd door twee mannen die zich als politiefunctionarissen voordeden uit de Bijlmerbajes gehaald. L. keerde na het bijwonen van de begrafenis van zijn grootmoeder in BelgiŽ niet naar Nederland terug. Waar Johan F. verblijft is niet bekend. Dat geldt ook voor Anton W. R., verdacht van betrokkenheid bij de aanschaf van machines voor de produktie van XTC. R. wordt er ook van verdacht onder valse naam bij een filiaal van de ABN/AMRO bank in Rotterdam 45 miljoen aan vreemde valuta te hebben gewisseld.

Trefwoord:  
Drugsdelicten; Drugs; Consumentenzaken; Voeding; Genotmiddelen; Georganiseerde misdaad; Belastingontduiking; Recht; Criminaliteit; Delicten


Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.