stefan stefan 2 1 2008-01-09T20:23:00Z 2009-02-20T22:45:00Z 1 250 1425 zuid 11 2 1750 9.2720
Turkseschrijver aangeklaagd

Door CorineVloet

AMSTERDAM, 26 FEBR.Orhan Pamuk, de gevierde Turkseschrijver van boeken als Sneeuw en Mijn naam is Karmozijn, is aangeklaagd wegens uitspraken die hij heeft gedaan in de Zwitserse krant de Tagesanzeiger. ,,Dertigduizend Koerden en één miljoen Armeniërs zijn vermoord in Turkije. Bijna niemand durft erover te praten behalve ik, en de nationalisten haten me erom'', zei Pamuk.

Twee advocaten hebben nu aanklachten tegen hem ingediend. ,,Pamuk heeft ongefundeerde uitspraken gedaan tegen de Turkse identiteit, het Turkse militaire apparaat en Turkije als geheel. Hij moet worden gestraft wegens overtreding van Artikel 159 and 312 van het Turkse strafrecht'', verklaarde Orhan Pekmezci, advocaat bij de Kayseri advocatenorde, afgelopen zaterdag.

Volgens deze twee wetsartikelen kunnen de uitspraken van Pamuk worden geïnterpreteerd als, respectievelijk, `het belachelijk maken van de Turkse nationale identiteit' en `aanzetten tot haat', misdrijven waarop één tot zes jaar gevangenisstraf staat in een `maximum security' gevangenis. De straf kan worden verzwaard wanneer het `beledigen van de Turkse nationale identiteit is gedaan door een Turk in het buitenland', en verdubbeld `wanneer de misdaad is begaan door gebruik te maken van de media'.

Eerder diende ook een advocaat voor de Anatolische Professionele Associatie van Eigenaren van Wetenschappelijke en Literaire Werken een aanklacht in.

In Turkse kranten is Pamuk vrijwel unaniem beschuldigd van `verraad' en `leugens' vanwege zijn uitspraken in de Tagesanzeiger.

De zaak komt Turkije ongelegen, omdat het ondanks twijfel aan het respecteren van de mensenrechten wil toetreden tot de Europese Unie.