stefan stefan 2 2 2008-01-12T19:02:00Z 2009-01-25T18:10:00Z 1 492 2707 zuid 22 6 3193 10.2625 150 Clean Clean 21 MicrosoftInternetExplorer4

Indiase ' van gerechtigheid' geeft feest van  

Door onze correspondent FLORIS VAN STRAATEN

 

NEW DELHI, 9 SEPT. De kleurrijke premier van de Zuidindiase deelstaat Tamil Nadu, mevrouw Jayalalita, is niet gesteld op kleingeestigheid. De 'Redster van de Sociale Gerechtigheid', zoals de voormalige filmster zich bij voorkeur laat noemen, houdt er van de zaken groots aan te pakken. Zo liet ze de afgelopen dagen bij het huwelijk van haar pleegzoon in Madras liefst 200.000 gasten uitnodigen. Allen kregen uiteraard, zoals het hoort bij een Indiaas huwelijk, goed (vegetarisch) te eten en te drinken.

 

De feestelijkheden van 'het huwelijk van de eeuw' werden woensdagavond ingeluid met een enorme processie door de met honderdduizenden lampjes verlichte straten van Madras. Het verkeer in het centrum van de miljoenenstad werd hierdoor volledig ontregeld. Die avond werden er bovendien reusachtige hoeveelheden vuurwerk afgestoken.

 

Donderdagmorgen volgde de inzegening van het huwelijk door een heel team van Brahmaanse priesters op een speciaal stuk land vol grote tenten. Er waren in ijltempo speciale brede, geasfalteerde wegen naar toe aangelegd, terwijl ook kolossale transformatoren naar het feestterein waren gebracht. Velen elders in de stad kampten met stroomstoringen gedurende het huwelijk. Tankauto's gevuld met water reden af en aan, ook al moeten veel inwoners van de stad het nog altijd zonder die waardevolle vloeistof stellen.

 

Het geheel riep herinneringen op aan de luisterrijke manier waarop oude Tamil-koningen hun huwelijken plachten te houden en overtrof zelfs de op dat terrein allerminst kinderachtige films. Terwijl bij normale Indiase huwelijken de aandacht echter bovenal uitgaat naar de bruid en de bruidegom, werd in dit geval alle attentie opgeŽist door de in een fraaie gele zijden saree gehulde Redster van de Sociale Gerechtigheid. In haar schaduw trokken bruid en bruidegom alsook een stoet van politieke prominenten uit heel India voorbij.

 

Hoewel veel van de fans die Jayalalitha in Tamil Nadu heeft van het spektakel genoten, viel er ook veel gemor te horen over zoveel verkwisting. De kosten van het evenement worden voorzichtig geraamd op tussen de veertig en vijftig gulden. Slechts weinigen koesteren de illusie dat Jayalalitha dit uit eigen zak betaalt. Het leeuwedeel is ongetwijfeld uit de schatkist van de arme deelstaat afkomstig. "Dit zijn de normale kosten voor het huwelijk van iedere andere zoon van een deelstaatpremier in het land", zo verdedigde Jayalalitha zich luchtig tegen deze kritiek.

 

Maar in een deelstaat, waar de helft van de bevolking zich nog niet eens twee maaltijden per dag kan veroorloven, is de extravagantie van de premier velen in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens het dagblad The Pioneer lijdt Jayalalitha aan grootheidswaanzin en The Economic Times vergeleek haar met een Romeinse keizer, die het volk brood en spelen bood. Een plaatselijke journalist omschreef de bruiloft tegenover het persbureau Reuter als "het meest vervloekte huwelijk uit de geschiedenis van Tamil Nadu". Jayalalitha zal van zulke in haar ogen kleingeestige kritiek echter geen moment wakker liggen