stefan stefan 3 1 2007-08-18T05:07:00Z 2009-10-23T20:07:00Z 1 421 2321 zuid 19 5 2737 10.2625 Clean 21 6 pt 6 pt 0 3 MicrosoftInternetExplorer4

 

 

Kritiek op hoge Franse culturele titel Stallone

 

 

Door onze correspondent JAN GERRITSEN

 

PARIJS, 29 FEBR. De Franse minister van cultuur Jack Lang heeft zich de spot van kunstminnend Frankrijk op de hals gehaald. De minister van cultuur benoemde dezer dagen de Amerikaanse spierbundel Sylvester Stallone, bekend van Rocky en Rambo I,II,III,IV en V tot Officier in de Kunsten en de Letteren. Deze Franse onderscheiding wordt regelmatig verleend aan filmsterren, musici en kunstenaars uit de minder officiele artistieke milieu's, zoals de wereld van de popmuziek. Onlangs vielen Lou Reed en Warren Beatty deze eer ten deel, gebeurtenissen die aan het Franse publiek overigens voorbij gingen.

 

Maar Sylvester Stallone is het body-building symbool van de "imperalistische' Amerikaanse filmindustrie die Jack Lang herhaaldelijk met grote welsprekendheid hekelt. Het satirische weekblad Le Canard enchainé vond de promotie van Stallone "een beetje vlug', ook al bezocht de nieuwe officier in de Kunsten en de Letteren samen met Jack de tentoonstelling van Toulouse-Lautrec in het Grand Palais. Le Journal du dimanche, het enige Franse zondagsblad, maakte zijn lezers erop attent dat Sylvester zich recent chirurgische moeite heeft getroost om op een moderne denker te lijken - zijn oogleden zijn wat opgetrokken en zijn neus is in omvang verminderd. Maar dat is volgens de Canard nog niet voldoende om Einstein te kunnen spelen.

 

De scherpste kritiek kwam de de Franse "cultuurpaus' Bernard Pivot, de meestbelezen man in Frankrijk, die elke week een gewaardeerd programma over literatuur en kunst op de televisie verzorgt. In een brief in Le Monde, die de redactie van een opvallend kader voorzag, veronderstelde Pivot dat Lang zich belachelijk had gemaakt omdat 'Rambo Frankrijk met zijn wapens en Rocky de heer Jack Lang met zijn vuisten had bedreigd'.

 

Stallone was enkele dagen geleden ere-gast bij de uitreiking van de Ceasars, het Franse equivalent van de Amerikaanse Oscars voor de beste films. Het puikje van de Franse filmindustrie dat in een Parijse zaal aanwezig was, werd bij deze gelegenheid gevraagd een staande ovatie te brengen aan Rocky, wat inderdaad met gering enthousiasme gebeurde. Pivot meent, blijkens zijn brief, dat het publiek daarbij de handen in de hoogte had moeten steken 'als teken van overgave voor de stommiteit'.

 

Datum:

29-02-1992

Sectie:

Kunst

Pagina:

7

Trefwoord:

Onderscheidingen; Algemeen; Kunst; Kunst en Cultuur

Geografie:

Frankrijk; Europa; West Europa

Organisatie:

Jack Lang

Persoon:

Sylvester Stallone

 

Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.