stefan stefan 2 2 2008-01-12T17:32:00Z 2009-01-26T21:25:00Z 1 282 1556 zuid 12 3 1835 10.2625 150 Clean 21 MicrosoftInternetExplorer4

Gingrich op en  

Door onze correspondent

 

WASHINGTON, 21 JAN. - De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt , is gisteren tijdens een toespraak voor een groep contribuanten voor de Republikeinse partij woedend uit zijn slof geschoten tegen de , de Democraten en Clinton. Zijn gezicht was vlekkerig, want hij was duidelijk aangeslagen door de niet aflatende kritiek van de Democraten op zijn boekcontract dat miljoenen dollars kan opleveren.

 

Gingrich's toon paste meer bij zijn vorige straatvechtersrol van oppositieleider dan bij zijn nieuwe waardige ambt van voorzitter van het Huis. "Een schurk" noemde hij een vroegere Democratische voorzitter, Jim Wright, die hij zelf vroeger ten val had gebracht wegens een boekcontract, dat afweek van de gedragsregels voor Congresleden. Ook herinnerde hij zijn gehoor aan de vroegere lucratieve speculatie in toekomstcontracten voor koeien door Clinton, die met dit hele politieke conflict niets te maken heeft.

 

In zijn toespraak zou zijn visie geven op de toekomst van de Republikeinse partij, maar al snel dwaalde hij af naar het "vuilnis" van de pers en de "leugens" van zijn politieke opponenten. "Ik ben een echte revolutionair, zij zijn de echte reactionairen", zei hij. "Wij gaan hun wereld veranderen. Ze zullen niets nalaten om ons te stoppen. Er is geen idiotie, verdraaiing of oneerlijkheid te groot voor hen om ons mee te achtervolgen".

 

De voorzitter van de Republikeinse partij, Haley Barbour, zat intussen met gekromde tenen te luisteren. Hij had Gingrich sterk afgeraden om het omstreden boekcontract aan te roeren. Volgens recente peilingen zwalkt de populariteit van rond de 26 procent, tegenover 45 procent voor president Clinton. Washington en de kiezers hebben weinig op met zelfmedelijden.