stefan stefan 2 2 2008-01-12T17:52:00Z 2009-01-25T18:29:00Z 1 395 2176 zuid 18 5 2566 10.2625 150 Clean 21 MicrosoftInternetExplorer4

Gedrang om " '

 

Door onze correspondent MAARTEN HUYGEN

 

WASHINGTON, 13 JUNI. Filmproducenten en literaire agenten verdringen zich in New York om de auteursrechten van een schietpartij. Een ogenschijnlijk keurig 17-jarig meisje, Mary Fisher, schoot een maand geleden in een voorstad van New York de vrouw van haar 35-jarige minnaar neer. Nu ook is bekend geworden dat Fisher een pieper had en buiten schooltijd als call girl werkte, zijn de prijzen voor haar verhaal hoog gestegen.

 

Fisher hoopt dat de contractant voor de auteursrechten van boek, rolprent of televisiefilm de borg van twee miljoen dollar kan betalen. Omdat ze minderjarig is, maakt ze kans op strafverlichting. Mogelijk is ze binnen een maand al als miljonair op borgtocht vrij. In de gevangenis probeert ze haar middelbare school af te ronden, zodat ze de proms van haar school nog kan meemaken. De producent die haar borgtocht betaalt, gaat haar laten bewaken, zodat ze niet wegloopt en hij zijn geld kwijtraakt. Ook het strafproces belooft nog heel wat materiaal voor huiskamerdrama op te leveren.

 

Ook politie-agenten, officieren van justitie, het slachtoffer en haar man worden achtervolgd door auteursrechtenjagers. In augustus komt waarschijnlijk het eerste boek over de al uit. De New York Post heeft de lezers uitgenodigd om telefonisch hun mening te geven over de zaak. Wie is de schuldige, Fisher of haar minnaar, de 38-jarige eigenaar van een carosseriewerkplaats, Joey Battofuoco? Een lokaal televisieprogramma heeft een vage videoband uitgezonden, waarop Fisher geslachtsgemeenschap met een cliŽnt zou hebben. Een 19-jarige buurjongen vertelt de meest fantastische verhalen over haar in Talkshows. In zijn tuin heeft hij een kleerkast geplaatst, die zich voor zijn agent uitgeeft. Wie nog met hem wil praten, moet eerst de kleerkast betalen. Fisher zegt dat ze de buurjongen nauwelijks kent.

 

New York had de Son-of-Sam-wet, die winst uit de auteursrechten van misdrijven aan de slachtoffers wil laten toekomen. De wet was in 1977 aangenomen om te voorkomen dat de beruchte "seriemoordenaar', Son of Sam, winst zou slaan uit zijn daden. In het voetspoor van New York zijn 41 andere staten gevolgd. Maar vorig jaar heeft het Hoge Gerechtshof de Son of Sam wet nietig verklaard, omdat zij "onconstitutioneel" is en ook van toepassing zou kunnen zijn op de autobiografie van Malcolm X of "Civil Disobedience' van Henry David Thoreau. Sindsdien is het intensieve telefoonverkeer tussen gevangenissen, uitgevers en produktiemaatschappijen hervat.