[if gte mso 9]> stefan stefan 2 1 2008-03-21T14:54:00Z 2010-03-20T23:57:00Z 1 343 1888 zuiderwaal 15 4 2227 10.2625 [if gte mso 9]> Clean 21 MicrosoftInternetExplorer4 [if gte mso 9]> [if gte mso 9]>

wil maar niet uit  

En toen ook nog een toeristisch uitstapje naar het kasteel van Versailles. De Libische leider Moammar Gaddafi was gistermiddag nog altijd niet aan het einde gekomen van zijn omstreden bezoek aan Frankrijk, dat maandag begon. Parijs zit er mee zijn maag: wat te doen met een onbemind buitenlands staatshoofd dat zo content blijkt met Parijs, dat hij steeds nieuwe programma-onderdelen bedenkt om zijn verblijf nog even te rekken?

 

is ook het in Louvre geweest, en heeft een rondvaart gemaakt over de Seine waarvoor - tot grote woede van burgemeester DelanoŽ - alle bruggen over de rivier werden afgesloten.

 

Het bezoek van verdeelde niet alleen letterlijk in tweeŽn. Sinds hij in 2003 massavernietigingswapens en terrorisme afzwoer, was nog in geen enkel Europees land zo uitgebreid ontvangen als deze week in Frankrijk. President Sarkozy presenteerde het bezoek van als een aanmoediging aan de Libische leider op naar internationale respectabiliteit.

 

Maar het liep uit op een van de meest impopulaire initiatieven die de Franse president sinds zijn verkiezing dit voorjaar heeft ondernomen. Zijn staatssecretaris voor Mensenrechten Rama Yade, dinsdag door Sarkozy tot stilte gemaand na al te scherpe kritiek op , is met stip gestegen in de populariteitspolls. De oppositie, doorgaans zo moeizaam opererend, kreeg opeens de smaak te pakken. Er is een circus op bezoek, zei socialist Manuel Valls, dat Frankrijk vernedert.

 

Gaddafi bleek ongevoelig voor diplomatieke beleefdheid. Beweerde Sarkozy dat hij met de Libische leider over mensenrechten had gesproken? ,,Absoluut niet zei Gaddafi in een interview op de Franse tv. Niemand hoeft LibiŽ de les te lezen over mensenrechten, vindt hij. Kijk eerst maar eens naar de situatie van immigranten in Frankrijk.

 

En de opbrengst? Economisch was het bezoek voor Frankrijk vruchtbaar, al moeten veel van de beloofde contracten - voor 10 miljard euro - nog uitgewerkt en bevestigd worden. In strategisch opzicht was het ook van belang. De Libische leider reageerde enthousiast op Sarkozys plannen voor een Meditterrane Unie. Maar zonder IsraŽl, zei zijn zoon er al bij.