stefan stefan 2 5 2007-12-18T21:55:00Z 2009-01-17T12:49:00Z 1 793 4362 zuid 36 10 5145 10.2625 120 Clean 21 MicrosoftInternetExplorer4

Dealer gebruikt gestolen Van Goghs tegen justitie

 

Door onze redacteur HANS MOLL

 

AMSTERDAM, 22 JAN. Een wegens hasjhandel veroordeelde Amsterdammer, die over twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh beschikt, gebruikt deze ontvreemde doeken om het openbaar ministerie zodanig onder druk te zetten dat het van verdere strafvervolging in de hasjzaak tegen hem afziet.

 

De schilderijen kunnen "terstond" worden teruggegeven als de officier van justitie afziet van hoger beroep, aldus de advocaat van de man, mr. V. Kraal.

 

Kraal heeft op zijn bureau polaroid-foto's die zijn cliŽnt zegt te hebben laten maken van de schilderijen. De schilderijen staan tweezijdig afgebeeld, samen met een Telegraaf van recente datum. "Ook de achterkant van de schilderijen is gefotografeerd. Daaraan kan de deskundige zien of het om de gestolen schilderijen gaat of niet", aldus Kraal.

 

Zijn cliŽnt is in december vorig jaar door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Er was vier jaar geŽist. Hij zit vast in de Bijlmer-bajes in Amsterdam. De officier van justitie, D. van de Bel, is tegen het vonnis van de Middelburgse rechtbank in beroep gegaan.

 

In juni 1990 werden drie schilderijen van Vincent van Gogh gestolen uit het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Via een smalle tuindeur werden zij 's nachts uit een van de zalen van het museum gehaald. De anderhalf jaar oude, dubbele elektronische beveiligingsinstallatie functioneerde niet. De waarde van de doeken werd geschat op tien tot vijftien miljoen gulden.

 

Twee van deze schilderijen zijn nu in handen van de hasjhandelaar. "Als de officier zich neerlegt bij de uitspraak van de rechtbank en niet in beroep gaat, worden de schilderijen teruggegeven", zegt Kraal namens zijn cliŽnt.

 

De advocaat zegt het vreemd te vinden dat zo moeilijk wordt gedaan over een paar maanden gevangenisstraf terwijl de inzet "onvervangbaar cultuurbezit" is. "Die lege plekken blijven ons maar aanstaren in Den Bosch", aldus de advocaat. "Misschien zien ze bij WVC wat voor kans er ligt om deze schilderijen terug te krijgen."

 

Eťn schilderij, 'De spittende boerin' (1884), werd in oktober 1991 teruggevonden in een bankkluis in het Belgische Eeklo. De twee schilderijen die nog spoorloos zijn, 'Raderen van de watermolen te Gennep' en 'Zittende boerenvrouw met daagse muts, kniestuk' - die Van Gogh in 1884 en 1885 in Noord-Brabant schilderde - had het museum in bruikleen.

 

Officier van justitie E. Klop in Den Bosch coŲrdineert het onderzoek naar de vermiste Van Goghs. In augustus 1992 eiste hij zes jaar gevangenisstraf tegen een 48-jarige man die als hoofdverdachte van de diefstal van de drie Van Goghs wordt beschouwd en een mededader. Na een vonnis van vier jaar gingen de mannen in hoger beroep. In juli 1993 werd het vonnis van de rechtbank van Den Bosch door het hof bekrachtigd.

 

De directeur van het Noordbrabants Museum, M.M.A. van Boven, zegt niet te weten hoe het staat met de onderhandelingen. Zij wil verder geen commentaar geven "om het onderzoek niet voor de voeten te lopen".

 

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat een onafhankelijke deskundige inmiddels de authenticiteit van de schilderijen heeft vastgesteld.

 

Pag.3: Handelaar had schilderij in huis

 

Volgens de politiewoordvoerder bestaat het rechercheteam dat zich met de ontvreemde schilderijen bezighoudt weliswaar niet meer "maar onze organisatie is flexibel genoeg om binnen de kortste keren een nieuw team op de been te brengen."

 

Het enige schilderij dat tot dusver is teruggevonden, 'De spittende boerin', bevond zich in een kluis die op naam stond van een handelaar uit Sas van Gent. Hij bood het stuk voor 110.000 gulden aan aan een verzekeringsmaatschappij en aan het Noordbrabants Museum. Hij zegt het schilderij in de kluis te hebben gelegd op verzoek van de echtgenote van de 48-jarige man die tot vier jaar is veroordeeld.

 

De Amsterdamse advocaat Kraal heeft eerder bemiddeld bij de teruggave van een aantal gestolen spaarbrieven. In Amsterdam werden in september 1991 tweehonderd spaarbrieven met een nominale waarde van 110 miljoen gulden gestolen. Voor de terugbezorging van 58 gestolen ABN-spaarbieven incasseerde Kraal in 1992 25.000 gulden 'vindersloon' voor zijn cliŽnt. De transactie had plaats in aanwezigheid van de toenmalige deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Th. Bremer. Naar de handelwijze van de advocaat in deze zaak loopt op dit moment een onderzoek bij de Raad van Discipline. Ditmaal heeft de Amsterdamse advocaat niet de deken van de Orde van Advocaten, maar de Bossche officier van justitie Klop in kennis gesteld van zijn bemiddelingspogingen. Klop was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

 

Over de teruggave van de schilderijen moet formeel overleg plaatsvinden tussen de procureurs generaal van Den Bosch en van Den Haag, waar het arrondissement Middelburg onder valt. De procureur generaal van Den Haag kan vervolgens de Middelburgse officier vragen het hoger beroep dat hij heeft ingesteld in te trekken. In Den Bosch, noch Den Haag was van enig overleg sprake.