stefan stefan 2 1 2008-01-12T18:17:00Z 2009-01-25T18:07:00Z 1 418 2305 zuid 19 5 2718 10.2625 150 Clean 21 MicrosoftInternetExplorer4

CIA " van de '

 

Door onze correspondent

 

ROME, 31 OKT. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft tussen 1955 en 1963 de Italiaanse kerk betaald voor anti-communistische propaganda. De Sovjet-Unie van haar kant heeft tot in de jaren tachtig royale financiŰle steun verleend aan de Italiaanse communistische partij of aan leden daarvan.

 

Een 84-jarige jezu´et, Antonino Gliozzo, vertelt in het vandaag gepubliceerde weekblad Il Sabato dat hij contactpersoon is geweest tussen de kerk en de CIA. Het Amerikaanse geld werd aanvankelijk gebruikt voor cursussen om te vertellen dat katholicisme en marxisme onverenigbaar waren. In 1958 werd in villa Cavalletti in Frascati een studiecentrum ingericht. De villa fungeerde als zenuwcentrum van wat in de pers al de " van de " is genoemd, in een verwijzing naar het geheime verzetsnetwerk dat eveneens voor een groot deel door de CIA werd betaald.

 

Gliozzo vertelt dat de jaarlijks 200 miljoen lire betaalde, tegen de huidige wisselkoers ruim 300.000 gulden, maar in die tijd het veelvoudige. De tien jezu´eten in het centrum konden beschikken over een auto met chauffeur. De betalingen gebeurden met instemming van de Italiaanse bisschoppenconferentie en van de toenmalige generaal van de jezu´eten, de Nederlander Johannes Janssens, aldus Gliozzo.

 

Zijn verklaringen komen na een reeks van onthullingen van Russische steun voor de Italiaanse communistische partij, de PCI, die begin dit jaar van naam is veranderd. Volgens drie documenten uit de archieven van het Centraal comitÚ van de Russische communistische partij, die zijn gepubliceerd door het Russische blad Rossia, heeft Armando Cossuta tussen 1982 en 1987 twee miljoen dollar uit Moskou ontvangen. Cossuta is lang een Moskou-getrouwe leider van de linkervleugel van de PCI geweest en heeft zich verzet tegen het opschuiven in de richting van de sociaal-democratie.

 

De PDS, zoals de PCI nu heet, heeft in reactie gezegd dat de PCI als partij sinds 1974 geen geld meer uit Moskou heeft ontvangen. De financiŰle steun voor de Moskou-getrouwen in de jaren daarna, was volgens de PDS een poging van Moskou de steeds onafhankelijker koers van de partijleiding te blokkeren.

 

Anderen hebben met schouderophalen op de berichten uit Moskou gereageerd. "Het zou vreemd zijn geweest als de Sovjet-Unie de communisten niet hadden gefinancierd terwijl de Westerse partijen werden gefinancierd door de Verenigde Staten", zei president Cossiga. In de jaren vijftig en zestig kreeg de christen-democratische partij royale steun uit Washington, terwijl de kleine Sociaal-democratische partij zelfs is opgericht met Amerikaans geld, in een poging links te verdelen.