[if gte mso 9]> stefan stefan 2 2 2008-01-11T13:50:00Z 2010-03-20T23:45:00Z 1 366 2017 zuid 16 4 2379 10.2625 [if gte mso 9]> Clean 21 MicrosoftInternetExplorer4 [if gte mso 9]> [if gte mso 9]>

 

Bouw fraudeert door na enquête

 

Jos Verlaan

 

Aannemers zijn doorgegaan met hun illegale praktijken na de eind 2002 afgesloten parlementaire enquête bouwfraude. Een dochterbedrijf van bouwconcern VolkerWessels maakte een jaar later nog verboden prijs- en werkafspraken met andere aannemers.

 

Dat blijkt uit documenten die deze krant in bezit heeft, en uit verklaringen van één van de betrokken ondernemers. Het is voor zover bekend het eerste bewijs van het voortduren van de illegale praktijken in de zogenoemde utiliteitssector.

 

Kartelautoriteit NMa beschikt over dezelfde informatie als deze krant en bevestigt inmiddels een onderzoek te zijn gestart. De fractie van de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer wil heropening van de parlementaire enquête bouwfraude.

 

De aannemers maakten onder meer afspraken over de bouw van een kerk en woningen, een brandweerkazerne en de uitbreiding van de scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis op Goeree-Overflakkee. Voor dat laatste project kwamen vijf bouwbedrijven op 7 oktober 2003 bijeen, twee dagen vóór de aanbesteding. Ze bepaalden onderling wie het werk kreeg en voor welke prijs.

 

Een van de deelnemers aan het overleg was Boender en Maasdam, een werkmaatschappij van VolkerWessels. Bouwbedrijf Kroon en Zn uit Den Bommel zou uiteindelijk de klus voor bijna 1,6 miljoen euro klaren. Directeur C. Kroon ontkent de afspraken. Ik heb nooit meegedaan aan bouwfraude. Kroon maakt sinds 2005 ook deel uit van VolkerWessels.

 

De enquêtecommissie concludeerde eind 2002 dat de bouw structureel fraude had gepleegd bij het verkrijgen van opdrachten. Medio 2003 zei het kabinet over nieuwe aanwijzingen voor illegale prijsafspraken te beschikken. Klokkenluider Ad Bos maakte vorige maand melding van het doorgaan van de praktijken. De bouworganisaties ontkenden.

 

De NMa meldt desgevraagd nog dit jaar met de resultaten van onderzoek naar recente bouwfraude naar buiten te komen.

 

VolkerWessels zegt de NMa in 2004 alle bij ons bekende schaduwadministraties gegeven te hebben. De woordvoerder: Of Boender en Maasdam op de door u genoemde data heeft meegedaan aan illegale prijsafspraken, kunnen wij dus niet meer achterhalen omdat we niet meer over die administraties beschikken. Ik kan u wel verzekeren dat vanaf 2002 de procedures in ons hele bedrijf aanzienlijk zijn aangescherpt.