Dit wolharige-mammoetkalf heeft vrijwel onaangetast ten minste 9.000 jaar de permafrost van Noordwest-SiberiŽ doorstaan.  (Foto Reuters)

Jonge mammoet duikt op uit de permafrost

Gepubliceerd: 12 juli 2007 00:00 | Gewijzigd: 22 augustus 2008 18:20

Rotterdam, 12 juli. Een wolharig-mammoetkalf heeft vrijwel onaangetast ten minste 9.000 jaar de permafrost van Noordwest-SiberiŽ doorstaan. Aan het zes maanden oude dier, een vrouwtje, ontbreekt alleen de staart.

Internationale wetenschappers die het bevroren kadaver vorige week op een bijkomst in Salechard, een stad ten noorden van de poolcirkel, konden bestuderen zijn zeer enthousiast over de goede staat waarin het dier verkeert.

 

'Ljoeba' heeft nog plukken haar, een slurf en beide ogen. Ook volgens Jelle Reumer, hoogleraar paleontologie aan de Universiteit Utrecht, is de vondst uniek.

,,De grote mammoeten die gevonden worden zijn nooit compleet en jonge dieren zijn heel erg zeldzaam. De enige vondst waarvan ik weet, is die van het jonge mammoetje Dima, eind jaren zeventig." Het nieuwe fossiel werd in mei ontdekt door de Russische herder Joeri Choedi, niet ver van de rivier Joeribej op het Jamal schiereiland in SiberiŽ. Hij noemde het mammoetje Ljoeba, naar zijn vrouw. Het dier, 1,30 meter hoog en 50 kilo zwaar, dateert van het einde van de laatste IJstijd.