Structuur HIV-enzym ontrafeld

 

Door een onzer redacteuren

 

ROTTERDAM, 24 DEC. Onderzoekers van de National Institutes of Health in Bethesda hebben de structuur vastgesteld van het enzym integrase uit het aidsveroorzakende virus HIV. Het is een van de HIV-enzymen die een belangrijke rol spelen bij de vermenigvuldiging van het virus. Integrase 'plakt' het virus-DNA in het DNA van de geÔnfecteerde cel, waarna viruskopieŽn worden geproduceerd tot de cel te gronde gaat. De driedimensionale structuur van het enzym kan worden gebruikt om chemicaliŽn te ontwerpen die de werking van het enzym blokkeren. De onderzoekers publiceerden hun vondst gisteren in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

 

Integrase is een van de vier enzymen waarover HIV beschikt om zich in een gastheercel te kunnen vermeerderen. Het virus maakt verder ruim gebruik van enzymen van de gastheer, maar medicijnen daartegen hebben geen zin omdat ze ook de normale lichaamsprocessen van de patiŽnt beÔnvloeden.

 

Een HIV-virus dat een menselijke cel is binnengedrongen maakt eerst een DNA-kopie van zijn virus-RNA met de enzymen reverse transcriptase en RNAse H.

 

Integrase zet de virale DNA-streng vervolgens vast in het DNA. Als de nieuwgevormde virusdeeltjes rijpen doet het derde HIV-enzym zijn werk: protease knipt een lange eiwitstreng op specifieke plaatsen in afzonderlijke stukken zodat functionele eiwitten ontstaan.

 

Tegen twee van de eigen enzymen van HIV bestaan al geneesmiddelen. AZT en de nieuwere en verwante stoffen DDI, DDC en 3TC hinderen de werking van reverse transcriptase. Verschillende farmaceutische industrieŽn experimenteren momenteel met een proteaseremmer, die rijping van de virusdeeltjes verhindert. Maar tegen integrase - het enzym dat het virale DNA daadwerkelijk in de gastheer onderbrengt - was nog niets beschikbaar. Met kennis over de driedimesionale structuur van het enzym kan daar verandering in komen.