Experts hekelen ING-deal Financiën

Gepubliceerd: 30 januari 2009 13:34 | Gewijzigd: 30 januari 2009 14:07

Door onze redacteuren

· Amsterdam/Den Haag, 30 jan. De Nederlandse staat betaalt miljarden euro’s te veel bij de jongste hulpactie voor bank- en verzekeringsbedrijf ING. Dat zeggen financieel deskundigen.

Bij de meest recente steun voor ING neemt de staat grotendeels het risico over van een partij riskante hypotheken. Marktprijzen wijzen er volgens experts op dat Financiën zichtbaar te veel betaalt. „Eigenlijk komt het erop neer dat ING een gift van 6 miljard euro krijgt”
, zegt beleggingsexpert Jac Kragt, auteur van een boek over de kredietcrisis. Daartegenover staat geen extra zeggenschap.

Hij ziet zijn gelijk bevestigd in de koersreactie en de ruimte die ING deze week op haar balans kreeg. Het concern werd sinds de aankondiging van de hulp circa 4 miljard euro meer waard en ING heeft door de transactie haar vermogen met 5 miljard zien stijgen.

Financieel analist Kees de Kort van het Amsterdamse effectenhuis AFS vraagt zich af waarom ING zo’n „cadeautje” krijgt. „Waarom moet de belastingbetaler opdraaien voor een deal die ten goede komt aan de aandeel- en obligatiehouders van ING? Laat hen voor de kosten opdraaien.”

Het ministerie van Financiën denkt dat de door ING verstrekte hypotheken in de VS 10 procent van hun waarde hebben verloren. ING ging zelf enige maanden geleden uit van 30. In de markt wordt op nog meer verlies gerekend.

Een woordvoerder van Financiën laat weten dat de markt voor verhandelbare leningen op dit moment niet goed functioneert. Dat is de reden dat er een gespecialiseerd bureau is ingehuurd dat met sombere aannames zelf de leningen van ING heeft getaxeerd.

De Kort noemt dat een drogreden. „Voor alles is een prijs. Alleen zien we op dit moment dat er prijzen worden afgegeven waartegen men niet wil verkopen. Dat geldt voor huizenbezitters die hun woning al een jaar te koop hebben staan. En dat geldt ook voor de Alt-A-portefeuille van ING. Op de markt zou ING nooit 90 procent van de boekwaarde hebben gekregen voor die portefeuille.”

Financiën stelt zeer terughoudend te zijn geweest bij de waardering van de hypotheken van ING. Maar toch zeggen experts dat de staat miljarden te veel betaalt. Lees er meer over vanmiddag in NRC Handelsblad.