Blauwe envelop beheerst beleggers

Door onze redacteur WABE van ENK 1 april 1993 NRC


Dat is tenminste de mening van prof.dr. P. Korteweg die spreekt over de "tax-driven Nederlander'. Als topman van Robeco Groep ervaart hij dat als bedreigend.

De Nederlanders zijn in te delen in vier categorieŽn. De eerste doet geen aangifte voor de inkomstenbelasting en brengt eventueel spaargeld naar de Postbank. Groep twee doet wel aangifte, maar benut de rentevrijstelling niet geheel Een "modaal' gezin met twee kinderen mag 3000 gulden belastingvrij rente incasseren. Uitgaande van 6 procent rente betekent dat er een bedrag van 50.000 gulden op spaarrekeningen staat. Wie dat niet heeft valt af als potentiŽle belegger, en blijft gewoon doorsparen bij de meest biedende stunter op de spaarmarkt, al heeft Rabo-topman Wijffels daar openlijk zijn afkeer over uitgesproken. Deze categorie is al wel interessant voor de Robeco Groep, maar dan hooguit voor een Roparco-spaarrekening. Aan aandelen wordt nog niet gedacht.

Groep drie benut de rentevrijstelling wel, door bijvoorbeeld 50.000 gulden te sparen bij Kortewegs fonds Roparco. Dat had vorig jaar 8,2 procent of te wel ruim 4000 gulden opgeleverd, 1000 gulden meer dan de rentevrijstelling. Kortewegs tax-driven Nederlander denkt dan niet: leuke rente, maar bah, ik moet over 1000 gulden belasting te betalen. En komt snel in het geweer.

Hij kiest dan voor een aandelenfonds. De aandelen leveren dividend op en daar geldt weer een dividendvrijstelling voor die even hoog is als voor het sparen. Op deze manier kan het modale gezin belastingvrij jaarlijks zo'n 6000 gulden spaargeld en dividend incasseren. Gemiddeld zal daar een vermogen van zeker 100.000 gulden tegenover moeten staan om dat bedrag jaarlijks te genereren, maar er zijn genoeg Nederlanders met wat extra geld.

Zij behoren tot groep vier, een categorie die miljarden stopt in de zogenoemde "rentegroeifondsen', fondsen die geen dividend uitkeren, maar zelf belasting betalen (maar minder dan een particulier) en alle winst herbeleggen. De beleggerskoesteren hun "voordeeltje' en als ze het niet krijgen, verhuizen ze naar BelgiŽ, zo weet Korteweg.

Kleine ingrepen in de fiscale regels of zelfs geruchten krijgen via de tax-driven Nederlander vat op de Robeco Groep. Korteweg is niet blij met zijn afhankelijkheid van FinanciŽn. Nu is hij als oud-thesaurier generaal geen onbekende op dit ministerie, maar wie legt graag zijn lot in handen van oud-collega's?